Всичко това става въпреки нарастващата икономика, а ложението на много

...
Всичко това става въпреки нарастващата икономика, а ложението на много
Коментари Харесай

Защо икономиката изкара иранците на улицата?

Всичко това става макар възходящата стопанска система, а ложението на доста жители остава плачевно, написа Александър Сарович от сп. Шпигел, представен от Българска телеграфна агенция.

Сред аргументите за това е Корпусът на гвардейците на Ислямската гражданска война. Най-малко 19 починали, стотици арести и президент, който признава, че държавното управление към този момент не държи под цялостен надзор ситуацията.

Иран стана сцена на най-ожесточените митинги от президентските избори през 2009 година. Междувременно се надигат гласове и против самия режим, по улиците се чуват крясъци като "Долу Рохани " и "не желаеме ислямска република ".

Безредиците обаче започнаха като митинги против безработицата и възходящите цени. Както и по-рано, главната движеща мощ зад митингите е недоволството от икономическите връзки в страната, показва Аднан Табатабей от Центъра за приложни проучвания в партньорство с Ориента (CARPO) - проучвателен център за Близкия изток с централа в Бон.

"Не е загадка, че огромна част от популацията е в тежко икономическо състояние ", показва той. Това мъчно състояние е особено за цялата история на Ислямската република и стига обратно във времето до ръководството на шаховете преди революцията от 1978/79 година, споделя Табатабей.

По думите на специалиста от десетилетия никое държавно управление не е съумяло да усъвършенства ситуацията на обществено слабите.

Растеж, който не стига до междинния жител

На пръв взор най-новите стопански данни в действителност обрисуват относително позитивна картина.

В началото на 2016 година икономическите наказания против страната бяха вдигнати като последица от нуклеарното съглашение сред Иран и непрекъснатите членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации плюс Германия. През 2015 година иранската стопанска система се сви с 1,5 %, само че от този момент тя нараства със мощен ритъм. За 2016 година съгласно изчисленията на Международния валутен фонд (МВФ) растежът е бил цели 12,5 %.

Сред аргументите за този извънредно бърз ритъм е и смяна в методиката на пресмятане, употребена от иранската статистическа работа. Според множеството икономисти действителният приръст е сред 6 и 7 %. За настоящата година в прогнозата си МВФ чака напредък от 4,2 % до март 2018 година. Положителна наклонност през последните години има и при инфлацията - тя се е забавила от 34,7 % през 2013 година до към 10 % в последно време.

Най-голямата част от растежа е в петролния бранш. "Растежът в петролния бранш дава опция на държавното управление да влага в инфраструктура ", споделя Тиери Ковил, специалист по Иран в парижкия Институт за интернационалните връзки и тактики (IRIS). Работните места, основани по този метод, като цяло обаче не са задоволителни, с цел да предложат вероятност на стотиците хиляди младежи, които всяка година се включват в трудовия пазар.

Според МВФ безработицата е над 12 %, като младежката безработица се прави оценка на два пъти по-висока стойност. "Средният иранец не усеща доста от растежа ", отбелязва Табатабей. Когато през януари 2016 година бе оповестено повдигането на глобите, мнозина елементарни жители имаха огромни очаквания. Те се надяваха да бъдат основани нови работни места, а виталният им стандарт да се вдигне. Фактът, че две години по-късно това не се става (поне в общия случай), се изяснява с задграничните вложения, които са доста по-слаби от предстоящото.

Според Аднан Табатабей това незадоволително развиване се дължи както на външни, по този начин и на вътрешни аргументи. "На първо място би трябвало да се уточни държавното управление на Тръмп, което прави всичко допустимо, с цел да токсини атмосферата към нуклеарното съглашение ", споделя специалистът.

Много западни компании имат обилни стопански ползи в Съединени американски щати. Политиката по отношение на Иран на държавното управление на Тръмп ги изпълва с съмнения и боязън от опасности, тя отслабва готовността им да влагат в Иран. Представители на немската стопанска система също означават създаващата проблеми роля, която играе американската администрация.

Политиката на Вашингтон по отношение на Иран блокира растежа на страната, означи наскоро пред в. "Франкфуртер алгемайне " Холгер Бингман, президент на сдружението на търговците на едро BGA. Най-големият проблем по думите му е финансирането, защото банките лимитират бизнеса си със страната, страхувайки се от възмездие на Съединени американски щати.

Друг фактор съгласно Табатабей е икономическият климат в страната, който подплашва вложителите. От една страна стопанската система е мощно контролирана. Към това се прибавят корупцията и шуробаджанащината и всичко това доста утежнява ситуацията, показва специалистът.

Политическият хайлайф управлява огромна част от стопанската система

Това неподходящо състояние освен отблъсква задграничните вложители, само че и предизвика гнева на популацията.

"Ние живеем като сиромаси, а те - като принцове ", гласи един от лозунгите, които могат да се чуят при митингите през последните дни. Недоволството е отправено към политическия хайлайф, най-много духовенството и могъщите гвардейци на революцията, които в Ислямската република управляват огромна част от стопанската система.

"Когато разговаряте с хората в Иран, бързо се вижда, че има мощен яд най-много против Гвардейците на революцията ", отбелязва Тиери Ковил. Има чувство, че вътрешни хора с връзки във властта могат да вършат каквото си желаят, че никой няма да им потърси отговорност.

Молбите на елементарните иранци обаче не намират отклик в държавните институции. Държавният бюджет за интервала от март 2018 до март 2019 година, който държавното управление на Рохани наскоро показа пред Народното събрание, би могъл да ускори това усещане. Той планува понижаване на дотациите за храна и горива, както и орязване на помощни стратегии за бедните. Религиозните институции обаче остават пощадени от съкращения на разноските. Институции като МВФ и Световната банка играят негативна роля, съгласно Табатабей.

"Бюджетната политика на президента Рохани в последно време следва рекомендациите на МВФ и Световната банка ", отбелязва специалистът. В страна, в която авторитетните политически артисти управляват и огромна част от стопанската система, недоволството от икономическото състояние съвсем принудително се трансформира в рецензия към политическите връзки.

Според Табатабей към този момент към момента няма опасност за политическата система на Ислямската република. Недоволството в това време се насочва към властимащите. "В момента обаче не виждам съответен политически манифест ", отбелязва специалистът и не желае да приказва за пораждане на нов политически ред. "Все още сме надалеч от този миг ", споделя той.

Превод: Българска телеграфна агенция
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР