Всичко това стана ясно от обяснения на шефа на дружеството

...
Всичко това стана ясно от обяснения на шефа на дружеството
Коментари Харесай

ВиК-Варна обявила кафявата езерна вода за пречистена

Всичко това стана ясно от пояснения на шефа на сдружението Валентин Вълканов пред " Сега ", написа вестникът.
Миналата седмица Комисията за енергийно и водно контролиране стартира инспекция за дейностите на ВиК към повредата, като акцент в нея е събирани ли са пари за филтриране паралелно с изливаната нечистотия.
Според Вълканов сдружението работи по разпоредбите и изобщо не иде тирада за огромно замърсяване от прекъснатия водопровод. Версията за липса на значимо замърсяване обаче явно не се споделя от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна, защото тя постанова ежемесечна санкция от 44 400 лева на ВиК . А и Басейнова дирекция разгласи преди дни, че водата под Аспаруховия мост е червеникаво-кафява.
Казусът с такса " филтриране " касае към 27 000 клиенти от южните квартали " Аспарухово " и " Галата ". Именно тяхната отпадна вода след 2011 година се транспортира по езерното дъно до пречиствателната станция в село Тополи. Преди това обаче количествата постъпват в помпена станция в " Аспарухово ", а там също се правило филтриране.
В момента ВиК апелира санкцията за 44 400 лева от Регионална инспекция за опазване на околната среда. Според Вълканов тя е несправедлива, тъй като приходът от клиенти за пречистването възлизал на към 35 000 лева, а се харчело за служащи, ток... - глобата била доста по-голяма от паричните приходи.
" Тази канализация е смесена - има и дъждовни, и битови води ", сподели още той.
Междувременно от отговор на Регионална инспекция за опазване на околната среда до " Демократична България " излиза наяве, че спирането на тръбопровода е в действителност огромно - водолазният оглед на 4 февруари открил, че двете елементи от оборудването стоят на 42-43 метра един от различен. До през днешния ден не се знае по какъв начин се е случило увреждането.
И още един любопитен факт става изтъкнат от отговора. Той демонстрира институционалните неразбории - на 29 август е проведена среща във ВиК поради повредата, само че представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда не участват, тъй като поканата била пратена непосредствено в Министерство на околната среда и водите. Във варненската ревизия постъпва 4 дни по-късно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР