Всичко това прилича на некролог. Краят настъпи за Мастършеф“. На

...
Всичко това прилича на некролог. Краят настъпи за Мастършеф“. На
Коментари Харесай

И замириса на море, йе, йе

Всичко това наподобява на некролог. Краят настъпи за „ Мастършеф “. На другия ден го последва „ Смени дамата “. „ Бригада „ Нов дом “ изчезна. Не беше пожален и „ Скъпи наследници “. Приключи и „ Комиците и другари “. Вчера беше грандиозният край на „ Гласът на България “. Остават да запълват времето най-вече сериалите и новините. И всичко това единствено в Би Ти Ви. Ако изброим сезонните загуби и в другите малките екрани, ще замязя на подписка. Щастливите телевизионни труженици нахлузват джапанките, напълват чантите с смазки срещу изгаряне, поставят шапки и слънчеви очила и потеглят към морето. Дежурните, които остават да работят, гледат тъжно като сирийски деца.

От финала на този сезон можем да гадаем какво ще ни предложат през есента. Да стартираме от музикалните излъчвания. Още при започване на тази графа написах, че е неприемливо да се показва вота на феновете като се чете от някакви листчета, без да се демонстрира резултатът на електронния екран. Водил съм предаване с гласоподаване на феновете и нямаше никакъв проблем резултатите да се демонстрират „ онлайн “. И за „ Като две капки вода “ се изрекоха съмнения, че листчето с резултатите беше подадено на водещите подозрително бързо, след края на гласуването. Впрочем до самия край продължи толерирането на някои любимци на журито за сметка на такива звезди като Софи Маринова да вземем за пример. Винаги ще има любимци и онеправдани, само че подозренията за операции с вота на феновете уронва престижа на малкия екран. Изглежда имат учредения мненията, че някои от лансираните любимци след това се оказват в тима на продуцентите за участия в други излъчвания, сериали и реклами.

В „ Гласът на България “ този път не се натрапваха ползите на членове на журито. Прекаляваха този път с подправената забава на другояче съществени и авторитетни хора. Недоумявам единствено за какво ексцентричният външен тип на двамата водещи се оказва единственото им „ достолепие “, а речникът им се свежда до суперлативите „ мега крепко “, „ турбо крепко “, „ гига крепко “ и още 2-3 израза. Бих предложил на създателите на сходни шоута да се вслушват повече в сериозните бележки към техния труд, още повече, че работят с подготвени формати и не влагат кой знае какво лично творчество. И дано Фънки не прави взаимни отстъпки с взискателния си усет.

Обичам да изтъквам един французин, че храненето е най-интимното другарство с околната среда. Прочетете го няколко пъти, замислете се над думата „ интимно “ и ще разберете какъв бездънен смисъл има в това изречение. Самият аз съм познавач на положителната храна и следях до неотдавна всички кулинарни излъчвания, даже съм взел участие в някои от тях. Моята философия е, че положителният готвач черпи хрумвания и артикули от родната природа, съблюдава традициите на своята баба и майка, и е търпелив и любопитен към кухнята на чужденците. В последно време кулинарните излъчвания у нас се плъзнаха по снобизма на „ здравословните “ диети в жълтите медии и се развихриха едни предписания за ястия със сьомга, броколи, брюкселско зеле и други сходни. Разни кифли със самочувствието, че са всемирски персони, тъй като са ги показвали по какъв начин задоволяват физиологичните си потребности по малкия екран и без да са готвили в никакъв случай в живота си, оферират на гостите си някакви нескопосани свои кулинарни достижения. Самите кулинарни съревнования ненадейно замязяха на филми на ужасите, а мастер шефовете се държат като зли и садистични гангстери. Знам, че пионерите като Ути и Звездев сякаш поизчерпаха концепциите от репертоара на провинциалните лелки. Но кулинарното благосъстояние на народа ни е неизчерпаемо, както е при фолклора. Много по-ценно е и присъединяване на елементарни хора, които желаят да покажат своите умения. Много по-стойностно е от подправените всемирски персони със съмнителна просвета.

Своеобразен връх на външнополитическите старания на страната ни след огромния пробив в връзките с Македония, европредседателството, налагането на тематиката за Западните Балкани на вниманието на Евросъюза, станаха визитите на двамата ни първи държавни мъже в Русия. Не единствено тъй като от възобновяване на положителните руско-български връзки зависи нашата стопанска система, само че и в по-широк политически смисъл. Стана дума за хилавата подготовка на по този начин наречените отраслови кореспонденти, които отразяваха визитите. Съществен проблем има и в експертните мнения в политическите излъчвания. Те се плъзгат по смешната конкуренция кой е по-виновен за рецесията в тези връзки и кой е по-заслужил за излизането от нея. Един спокоен изчерпателен звук ще покаже, че по-голямата част от българския народ е приел западните хрумвания за политическо устройство и по тази причина умерено насочва взор и на Изток. Никой не може да упрекна някогашните соцстрани, които развиват положителни връзки с Русия през днешния ден, че са имали някакви сантименти към нея в близкото минало. Нито Унгария, нито Словакия, да не приказваме за Германия. Колкото са били независимо мислещи тогава, толкоз независими са и през днешния ден. Нека умно си изясним къде сме ние.

Тревожно футболно лято

Колкото повече наближава Световното по футбол в Русия, толкоз повече ще зачестяват опитите да бъде дискредитирана страната–домакин. Ако тематиката за допинга е поизчерпана, в този момент стартира акцията за малайзийския аероплан, свален над Украйна. Проучванията на експертната комисия тъкмо в този момент откри, че отговорна била Русия. Следва продължение. Футболните страсти ще се редуват с политическо напрежение. Не е изключено да бъде предизвикан и някой местен боен спор. Няма да има успокоение за политическите публицисти.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР