Всичко показва, че Китай търси план Б в Хонконг, пише

...
Всичко показва, че Китай търси план Б в Хонконг, пише
Коментари Харесай

Китай търси план Б в Хонконг

Всичко демонстрира, че Китай търси проект " Б " в Хонконг, написа френският в. " Монд ", представен от Българска телеграфна агенция.

Снощи Пекин удостовери поддръжката си за основната администраторка на Хонконг Кари Лам, тъй като за китайските управляващи би било комплицирано и даже рисково да

отдръпват поддръжката си поради митинги. Подобно решение би основало казус с мъчно предвидими последици.

В същото време, в случай че управляващите в Пекин не одобряват някои претенции на протестиращите през идните дни или седмици, рецесията ще се ускори и ще става все по-трудна за ръководство. Всичко демонстрира, че централните управляващи търсят " проект Б ", само че не е елементарно да се откри основен админ, задоволително предан към Пекин, който в това време да се употребява с доверието на хонконгските жители, обобщава " Монд ".

Засега Китай работи тактично в Хонконг, отбелязва американският в. " Ню Йорк таймс " в публицистична публикация. Потъпкването на гражданските свободи е по-трудно, когато целият свят гледа.

Множествата, изпълващи хонконгските улици, сложиха най-могъщия човек в Азия, китайския президент Си Цзинпин, пред съдбоносна алтернатива: да отстъпи пред волята на народа, което е анатема за всеки властнически водач, или да направи нужното, с цел да усмири Хонконг. Ако избере второто, той рискува да бъде изложен на порицанията на свободния свят и да подкопае самостоятелната територия, която е световен търговски център от жизненоважно значение за цялостен Китай.

Напрежението беше заложено през цялото време в политиката " една страна, две системи ", откогато Англия съобщи Хонконг на Китай преди 22 години. С това се сътвори явен контрастност сред властническия бегемот, твърдящ, че западните свободи са ненужни и несъвместими с китайския метод на живот, и проспериращия анклав, който процъфтява при всички тези свободи. От самото начало ръководещата Китайска комунистическа партия се опитваше да подкопае относителната автономност на Хонконг.

Властите към този момент подадоха маслинова клонка с необикновеното опрощение на основната администраторка Кари Лам и замразяването на дебатите по противоречивия законопроект за екстрадицията. За Пекин това беше унизителна стъпка обратно.

Жителите на Хонконг обаче сметнаха предложенията за чисто тактическо оттегляне и желаеха евакуиране на законопроекта, следствие на употребяваната от полицията тактичност и самопризнание, че техните митинги не са " безредици " - израз, който загатва за незаконна активност. А това се равнява на искане за безусловна капитулация - нещо, което не е в репертоара на Си Цзинпин, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ".

Сега китайските управляващи ще би трябвало да вземат сложни решения.

Начинът, по който Китай се отнася към Хонконг, ще има огромно значение за бъдещето на Тайван - остров с 23 милиона поданици, който може да се похвали със постоянна народна власт, дейни медии и динамично гражданско общество, написа различен американски вестник, " Вашингтон пост ". Китай към този момент е заявявал, че островът е негова провинция и предлага потреблението на модела " Една страна, две системи " за обединяване с Тайван. Мнозина обаче считат, че Пекин към този момент е нарушил обещанието си към Хонконг.

Това провокира рецензии в Тайван. На 9 юни, до момента в който жителите на Хонконг стачкуваха, тайванската президентка Цай Ингвен съобщи в Туитър, че " до момента в който аз съм президент, " една страна, две системи " няма да бъде вид ". Протестите в Хонконг наподобява към този момент укрепват позициите й.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР