Всичко, което сме виждали в научно-фантастичните филми малко по малко

...
Всичко, което сме виждали в научно-фантастичните филми малко по малко
Коментари Харесай

Първото безжично летящо роботизирано насекомо е факт

Всичко, което сме виждали в научно-фантастичните филми лека-полека се трансформира в действителност . Въпреки напредъка на технологиите, до момента инженерите не успяваха да основат летящо роботизирано " насекомо ", което да може да действа безжично . Това е по този начин, тъй като размерите на робота са прекомерно дребни по отношение на нужното за задвижването му съоръжение, а махането с криле изисква доста сила , която мъчно може да бъде обезпечена самостоятелно.

Сега, инженерите от Университета на Вашингтон съумяха да преодолеят това ограничаване и първият дребен безжичен летящ робот RoboFly реализира първия си полет. Неговата маса е малко по-голяма от тази на съчка за зъби и е екипиран със личен " мозък " - микроконтролер, който споделя на робота да маха по-усилено с криле или да спре да маха.

Той е обвързван с електрическа верига, която трансформира седемте волта, идващи от фотоволтаичната клетка върху робота, в 240 волта - нужни за реализиране на полета. За да лети роботът, към фотоволтаичната клетка би трябвало да бъде ориентиран незабележим лазерен лъч , който задвижва цялото устройство.



Към момента " насекомото " може единствено да излетява и да каца . Щом излезе от директното деяние на лазерния лъч, роботът губи сила и се приземява, само че екипът се надява, че скоро ще могат да насочват лъча по този начин, че роботът да бъде направляван в разнообразни направления. Потенциалните бъдещи версии биха могли да употребяват дребни акумулатори, захранвани от радиочестотни сигнали , съгласно един от инженерите в изследователската група.

Роботизираните инсекти биха могли да бъдат употребявани за нахлуване през тесни процепи и пространства , които другояче остават недостъпни за дроновете; за наблюдаване на посевите или пък за разкриване на течове на газ .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР