Всичко, което се разви в Народното събрание при дебата за

...
Всичко, което се разви в Народното събрание при дебата за
Коментари Харесай

Симеонов: Няма рекет за партийната субсидия

Всичко, което се разви в Народното събрание при дебата за партийните дотации беше напълно естествено. Гласуванията сами по себе си също демонстрират, че няма никаква предварителна договореност. Отново ще кажа: Не е имало рекет. Ние не сме поставяли въпроса, че няма да гласуваме бюджета. Защото сме предан съдружен сътрудник.

Това съобщи зам.-председателят на Народното събрание и водач на НФСБ Валери Симеонов в предаването " Плюс минус " на " Нова телевизия ". Като фантастична доктрина на един представител на Движение за права и свободи, съшита с бели конци, той дефинира изказванията, че е посредничил в сделката сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия и че част от тази сделка е поста му в Народно събрание.

При включването си Борисов също се съобрази. Реши се да се прегласува решението за 8 лв. дотация , тъй като то беше гласувано единствено един път в зала и по Правилник имаше учредения за наново гласоподаване. Фактът, че 183 души поддържаха това в залата сподели, че това е решението на болшинството. И даде явен знак, че би трябвало да се спре със залитането към популизма ", заключи Симеонов.
 Борисов склонил за дотацията поради риска за бюджет 2020
Борисов склонил за дотацията поради риска за бюджет 2020

Не съм приказвал с Нинова, на сляпо приехме предлагането на Българска социалистическа партия, неудовлетворен е той

Партийна дотация от 1 лев за него значи еднопартийно ръководство в България и връщане на времето на Тодор Живков.

При състояние, че няма държавно субсидиране, а има отворено финансиране от компании и физически лица, той съобщи: " Кажете коя ще е тази компания, кой ще е този вманиачен шеф на компания, който ще даде пари на някоя опозиционна партия? Ще има ли подобен, който ще желае да ликвидира компанията си, да не бъде позволен повече до социална поръчка или до конкурс? Трябва да кажем ясно на хората, че финансиране посредством дарения от компании и физически лица е допустимо единствено за ръководещата партия. Всички други партии ще бъдат оставени на издихания - при едни избори те нямаше да имат пари за листовки, какво остава за участия в телевизионни дебати ", уточни Валери Симеонов.

" Г-н Борисов по този метод искаше да остави огромния си конкурент Българска социалистическа партия без средства. Тъй като е известно, че ръководещата партия постоянно ще има средства от дарения ", сподели Валери Симеонов.

Той акцентира, че въпросът за субсидирането на партиите е проблем и на Европейски Съюз и уточни, че както Организацията за сигурност и съдействие, по този начин и обединяването на страните против корупцията е сложило остро тематиката.
 Уйдурма сътворил Борисов с партийната дотация
Уйдурма сътворил Борисов с партийната дотация

Манолов: Можеха по този начин да му изискат не 8, а 18 лева на глас

Припомняме, че по-рано през днешния ден Мая Манолова взе отношение по тематиката.

Решението на Народното събрание за партийната дотация от 8 лева на глас е резултат от уйдурма - тъкмо това, за което Борисов ме обвиняваше по време на изборите. Това уточни Мая Манолова в студиото на Нова телевизия. Според нея сюжетът в Народното събрание е илюстрация на съглашателството сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия и оправданията за непоклатимост и гласоподаване на бюджета по никакъв метод не оправдават точно това решение.

" Можеха по този начин да му изискат не 8, а 18 лева или 20 лева на глас, съгласно Манолова.

Премиерът и водач на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи по-рано, че не е разговарял с Корнелия Нинова за партийните дотации.

Парламентът самичък провокира рецесия, съобщи той. По време на дебатите в Народното събрание за бюджет 2020 приказвал с финансовия министър Владислав Горанов, който му обяснил, че няма да се одобри бюджетът, в случай че не се реши въпросът с държавното финансиране за партиите.

Това беше един риск и трябваше да взема решение, съобщи Борисов. За мен бюджетът бе по-голям, посочи той. Друг вид за излаз от рецесията със дотацията бил дружно с Валери Симеонов да внесат промени в Закона за политическите партии. Не можех да го приема, акцентира министър-председателят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР