Всичко, което правим, по някакъв начин се отразява върху самите

...
Всичко, което правим, по някакъв начин се отразява върху самите
Коментари Харесай

Как да премахнем лошата карма и да бъдем щастливи

Всичко, което вършим, по някакъв метод се отразява върху самите нас.

Милиони хора по света имат вяра в законите на кармата. Въпреки че никой не схваща тези неща изцяло и естествено не може тъкмо да ги обясни, доста философи считат, че без значение вярата в кармата е позитивна, тъй като страхът от противоположен резултат възпира хората от осъществяването на зли каузи.

Всяко зло дърпа друго по себе си… Ние непрестанно, изпращаме и получаваме сила от и към космоса. В взаимозависимост от това каква сила сме изпратили – такава и ни се връща.

Ако си мислите, че кармата ви е неприятна и желаете да вземете защитни ограничения – имаме доста подобаващи препоръки за вас. Тези насоки могат да свършат работа безусловно на всеки един човек.

– Не търсете възмездие! Този, който ви е наранил, ще получи заслуженото наказване. Но не от вас!

– Обмисляйте деликатно дейностите си! Ако с тях ще нараните други хора, по-добре не ги извършвайте.

– Помагайте на другите, без да чакате молби и напомняне. Добрините направени по насила, не вършат кармата добра, нито вас по-добър човек.

– Носете отговорност за своите дейности, не я прехвърляйте на другите.

– Правете най-малко по едно положително дело дневно.

– Не мислете неприятно на другите! Дори и на тези, които мислите, че го заслужават. Тази отрицателна сила ще ви се върне с двойна мощ.

– Не бъдете егоистични. Погрижете се за слабите. Не всички са мощни като вас.

– Извинете се на тези, които сте наранили. В това няма нищо срамно.

– Правете нещата от сърце, не от разсъдък.

Освобождаването от кармата, т.е. от последствията на нездравословните дейности е допустимо единствено посредством “освестяване ” т.е. – просветление. В един от текстовете, свързани с будизма, е записано по какъв начин един човек пита Буда:

“Защо някои дами са грозни, само че богати?

Защо някои дами са красиви, само че небогати?

Защо някои дами са небогати, само че здрави?

Защо някой дами са богати, само че заболели и имат къс живот?

Буда му дал отговор по този начин:

Тази жена, която е грозна, само че богата в предходния си живот е била избухлива, елементарно се е вбесявала, само че също по този начин е и доста великодушна, уважавала е Буда и пособия на доста хора.

Тази, която е красива, само че бедна, в предишния живот, била милостива, постоянно засмяна и мед ѝ капел от устата, само че не е пособия на други хора.

Жената, която е слаба, само че е здрава и има дълъг живот в предходния си живот е била доста немощна, само че въпреки това на никой не предизвикала зло.

Но дамата, която е богата, само че постоянно е болна или и в предходния си живот е била доста великодушна и пособия на другите, само че е имала пристрастеност към лова и убиването и с това е предизвиквали други хора да изпитват боязън и неустановеност наоколо до него ”.

С тези отговори, преданието ни демонстрира, че всичко, което вършим, без значение дали е положително или неприятно, по някакъв метод ще се отрази върху нас.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР