Всичко, което ни обединява, е търсенето на истината. Аз вярвам,

...
Всичко, което ни обединява, е търсенето на истината. Аз вярвам,
Коментари Харесай

Търсенето на истината ни обединява в борбата с фалшивите новини

„ Всичко, което ни сплотява, е търсенето на истината. Аз имам вяра, че истината постоянно побеждава. Имам сериозен персонален ангажимент за битка с подправените вести. Вярвам, че това е идея, в името на която цялото общество би трябвало да се сплоти “. Това сподели министърът за Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз Лиляна Павлова по време на интернационална конференция „ Фалшивите вести на същинските тролове “ (Fake news of true trolls), която се организира в София през днешния ден.

Няма застраховани от подправените вести. Всеки може да бъде пострадал от тях, употребявайки свободата на интернет пространството, тъй като към този момент ги няма изразите " споделиха по малкия екран " или " прочетох във вестника ", а " видях в нета ", сподели още министър Павлова.

Интернет пространството е вселена, която всеки употребява с разнообразни цели и за която още няма регулации. Съществуват 1,3 милиарда уеб страницата, които създават милиони вести. Месечно потребителите във " Facebook " са 2 милиарда, 1,2 милиарда са в " WhatsApp " и 600 млн. в " Инстаграм ". 70% от потребителите споделят, че всеки ден срещат вести, които смятат за подправени, съвсем същият % хора признават, че мъчно ги разграничават, уточни министърът. Тя цитира статистика, съгласно която 18 страни в света са имали проблеми с подправените вести по време на избори, в резултат на което са имали и изкривени изборни резултати.

Фалшивите вести не подминаха и Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, сподели министърът. Тя уточни, че от самото начало на подготовката и провеждането му е трябвало да бъдат опровергавани " вести ", че председателството на страната ще бъде отнето, че постройката на НДК ще бъде заменена като място на провеждането му и други, макар че всички знаят процедурите. Бяхме подложени и на хакерски атаки всеки ден, нещо, което не стана известно, добави още Лиляна Павлова по време на форума за подправените вести. Това е заплаха, която можем да чакаме и в идващите дни и месеци по време на предизборната акция за избор на европейски институции през 2019 година

Според министърът за Българското председателство няма по какъв начин един човек, една институция и даже една страна да се бори с този развой. Трябва всички ние, поотделно и всекидневно и с общи старания да го вършим, прикани тя.

Министърът дефинира 3 категориите на подправените вести, против които би трябвало да бъдат ориентирани общите старания - сензационното наличие за формиране на трафик и печелене на пари, операциите за конфигуриране на публично мнение или настройки в избрана посока и с чисто лобистките интерес и не на последно място - политическите и партийни подправени вести, които имат за цел дискредитиране на политически обект.

Министър Лиляна Павлова уточни още, че пострадалите от подправените уеб сайтове нямат механизъм да реагират, да опровергаят или осъдят производителя на клюки, а в това време те се популяризират 6 пъти по-бързо от новините в ежедневния информативен поток. " Те са тези, за които са нужни и регулации, и намирането на пресечната точка сред ползите на бизнеса, на доставчиците и интереса на обществото, с цел да може да живеем в свят на действителности ", добави тя.

Дискусията в НДК през днешния ден събра публицисти, политици, общественици, представители на европейските и локални институции, неправителствени организации и софтуерни компании.

Организатори на събитието са Атлантически клуб в България и Дигитална нацинална коалиця, с поддръжката на Партията на европейските социалисти, Фондация " Конрад Аденуер ", Асоциацията на Атлантическия контракт, Български дипломатически институт и Посолство на Франция в България.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР