Всичко, което каза Владо Бучковски, е точно. Той направи много

...
Всичко, което каза Владо Бучковски, е точно. Той направи много
Коментари Харесай

Проф. Р. Димитров: Договорът за добросъседство не трябва да остане само на хартия

Всичко, което сподели Владо Бучковски, е тъкмо. Той направи доста добър разбор на положението на Република Македония сега, на ситуацията преди референдума и на вероятните последствия от позитивно или негативно развиване на процеса. Това, което споделя във връзка с Договора за другарство и добросъседство също е напълно тъкмо.
Това сподели за предаването „ Събота 150 “ професор Рангел Димитров - първият български дипломат в Македония след оповестяването на нейната самостоятелност. Понастоящем той е ръководител на българската страна на комисията, която според Договора за добросъседство би трябвало да помогне за превъзмогване на разликите ни по историческите, просветителните и други въпроси.

 „ Този контракт фактически е една огромна крачка напред , материализиране на дълги старания да разрушим бариерите, градени с десетилетия. В същото време, той не би трябвало да остане на хартия, а да се материализира, да се трансформира в действителност. Действително има сили и в България, само че доста повече в Македония, които не биха желали това. Нашата отговорност -  на хората от двете страни на границата – е да трансформират това в мисленето си, което ги кара да бъдат недоверчиви към другия и да бъдат забравени всички  клишета и стандарти “.

Димитров не е безапелационен, дали е нужен анекс към Договора за добросъседство, с цел да се официализира терминът „ обща история “:

„ В правилника за работа на Съвместната комисия, ние сме записали, че работим въз основа на общата ни историята. Нашите сътрудници, под една или друга форма, към този момент са приели тази дефиниция. Това не значи, че сме безусловно на едно мнение в интерпретацията на самия термин „ обща история “. Има разминавания и още на идващото съвещание ще проведем сериозна полемика по какъв начин тъкмо би трябвало да се схваща терминът. За нас, като историци, е напълно ясно, че ние можем да приказваме изцяло умерено за обща история до края на Първата международна война.  Идват сигнали от другата страна, че има едно доста тясно схващане, с което ние мъчно можем да се съгласим “.

Експертът прикани да няма свръхочаквания към работата на взаимната комисия, която ще се събере в Скопие на 4-5 октомври:

Работата на една такава комисия не може да регламентира отношението на историците в двете страни към предишното. Това е професионална активност. Тя е самостоятелна, самостоятелна. Работата на тази комисия е въз основата на един изчерпателен обзор на учебниците в двете страни да изясни кое е безусловно недопустимо за другата страна и с научни причини да намерим тези формули, които ще трансформират образуването на отношението към другия още в една ранна възраст в интервала на образованието на децата “.

Някои от преглежданите от Димитров учебници са „ просто необикновено неправилни от наша позиция “. Именно въз основата разбирането за обща история комисията би трябвало да предложи на двете държавни управления събития и дати, които би трябвало да бъдат маркирани взаимно като знак на близостта и общите ползи сред двете страни. 

„ Има предпочитание и от двете страни да се провеждат по-чести срещи сред експерти - историци от другите научни институти университети, с цел да се стигне до това схващане на другия, превъзмогване на недоверието и онази дарба да бъдеш доста по-близо до научните критерии, когато анализираш предишното “

Доминиращата концепция в македонското общество е страната да стане член на Европейския съюз и на НАТО, само че тя е „ мощно неприемана от всички тези, които не желаят да виждат укрепването на Европа и стабилизирането на НАТО “, разяснява Димитров напъните на европейските и американски политици, посетили Македония през последните месеци, с цел да поддържат референдума:

„ В същото време, не толкоз афиширано посредством имената си, има и противоположната наклонност. В този развой явно са включени много хора, много средства. Неслучайно преди време се стигна до такава степен, че даже една Гърция, която постоянно е търсила положителни връзки с Русия, изгони съветски дипломати поради това, че те пропагандират срещу контракта сред двете страни. Същото неодобрение е изразявано на най-високо равнище даже в република Македония “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР