Всичко изгоря, в пламъците остана целият ни живот, сега нямаме

...
Всичко изгоря, в пламъците остана целият ни живот, сега нямаме
Коментари Харесай

Пожар изпепели стогодишна къща, семейство остана на улицата

" Всичко изгоря, в пламъците остана целият ни живот, в този момент нямаме нищо ", споделя Фатма Гьокова от доспатското село Змейца. Къщата изгоря през нощта против четвъртък предходната седмица и би трябвало да се събори до основи, с цел да може нейното домакинство, това на брат и старата майка на 82 години да имат още веднъж покрив на главата си.
След пожара цялата фамилия има единствено облеклата на гърба си, а двете по-млади дами в къщата и мъжът съумяват да спасят единствено документите си, откакто измъкват работната му дреха и дамските си чанти. Всичко друго изчезва в пламъците.

Пожарът обгръща 100-годишната къща с гредоред за броени минути. Петте членове на фамилията, които я населяват на втория етаж, били легнали. Пожара снимат видеокамери, сложени от предприемач над селото, които предават онлайн за гурбетчиите в чужбина. Живеещи в Австрия хора от селото са видели първи огъня на покрива на къщата в тъмното, споделя дамата на най-големия брат в потърпевшото семейство Гьокови. Обадил им се към 23 часа някогашният кмет на селото Алберт Гаджанаков. " Каза: Иди ги разсъни, че къщата гори, ще се издушат ", и хукнахме всички на открито, тъй като не се виждаше от нашата къща нищо. Докато да се качим от горната страна, от дребното пламъче към този момент целият покрив гореше и обхвана всичко за секунди ", споделя стринката.

В двуетажната къща живеят 82-годишната Рабие, щерка Фатма, брат Делян със брачната половинка му Румяна и 10-годишната им щерка Анджела.

" Не знаем от кое място е тръгнало. Вероятно от комина, само че пожарникарите ще кажат. Щяхме всички да загинем, в случай че не бяхме се събудили в точния момент. Може да се каже, че съвсем всичко ни е изгоряло. Поне документите спасихме, само че има възможност персоналната карта на майка ми да е изгоряла, не сме стигнали до такава степен да проверим. Изгоря хладилникът, от горната страна имаше фризер, платен преди един месец, спални, дрешници, шкафове, печки, перални, всичко изгоря. По едни гащи излязохме. Не знаем по какъв начин ще се изкара зимата, за нас сигурно тя ще е най-тежка ", изяснява през сълзи Гьокова.

В помощ на потърпевшата фамилия незабавно започнаха акция кметът на селото Антон Доспатлиев и община Доспат. Те възнамеряват да отворят в най-скоро време банкова сметка за дарения, да оказват помощ да се изчистят изгорелите боклуци и да обезпечат строителни материали, с цел да се гради отначало.

Трогнати от нещастието на фамилията, което остава без дом високо в планината при започване на зимата, от клуб " Милосърдие " към Професионалната гимназия по техника и технологии в Смолян изпратиха още през уикенда облекла за 10-годишното момиче в фамилията, а фамилията на кмета на Девин - Кремена и Красимир Даскалови, им изпратиха подаяние от съществени хранителни артикули. Не единствено фамилията, само че и кметът на Змейца благодари от сърце за даренията. Той приканва хората да бъдат състрадателни към потърпевшото семейство и всеки да отдели каквото може, с цел да им помогне.

С дарения за фамилията се заема и инициативният комитет, който се образува за акцията за 18-годишната Атанаска Тарашева от Девин, която вместо абитуриентка предходната година бе погубена от жестокия Сарком на Юинг.

Освен потърпевшите в Змейца пристигнали родственици, които живеят в други обитаеми места, да оказват помощ в разчистването на руините от неотдавнашния им дом.
От клуб " Милосърдие " оповестиха пункт за дарения за фамилията от Змейца в гимназията в Смолян до петък тази седмица от 8 до 16 часа. Ще се събират зимни облекла и обувки, поради сезона, посуда и хранителни артикули.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР