Всичко говори за наличие на преврат, но разследването поема друг

...
Всичко говори за наличие на преврат, но разследването поема друг
Коментари Харесай

Какво му е мистериозното на опита за покушение на Червения площад през 1942 година?

Всичко приказва за съществуване на прелом, само че следствието поема различен поврат.

На 6 ноември 1942 година държавен конвой навлиза на Червения площад и човек с военна униформа открива огън против високопоставения посетител, който той транспортира. В продължение на години този случай озадачава следователите: дали става въпрос за нацистки шпионски проект, контрареволюционен скрит план или нахлуване, осъществено от уединен вълк?
Мистериозен пазач
 Страница от персоналното дело на обвинения Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики (охрана на Кремъл) Савелий Тимофеевич Дмитриев

Страница от персоналното дело на обвинения Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики (охрана на Кремъл) Савелий Тимофеевич ДмитриевСвободни източници

Денят е 6 ноември 1942 година и руската милиция (НКВД) и военните са на крайник, тъй като на Червения площад стартират да идват високопоставени посетители, с цел да отбележат 25-годишнината от Болшевишката гражданска война.

По обяд ефрейтор Савелий Дмитриев дежури в гаража на полка. Въоръжен с пушка, той напуща поста си и потегля към Червения площад. След като стига там, се качва по стълбите на така наречен Лобното място – кръглата структура от бял камък, сложена на фундамент на Червения площад край катедралата „ Св. Василий Блажени “, известна още като Царското място.

Той обезопасява портите с тел и се оглежда. Мястото е идеално за някой въоръжен човек, планиращ ликвидиране.

 Официалната скица на опита за ликвидиране на Анастас Иванович Микоян на Червения площад покрай Лобното място, формирана от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на Съюз на съветските социалистически републики

Официалната скица на опита за ликвидиране на Анастас Иванович Микоян на Червения площад покрай Лобното място, формирана от Народен комисариат за вътрешни работи (на СССР) на СССРСвободни източници

Мистериозният пазач, който пази на това извънредно извънредно място, буди съмнения у руската милиция, която патрулира Червения площад. Дмитриев обаче съумява да ги заблуди, като им дава твърди отговори, които приспиват бдителността им.

„ Военен патрул. Пратен да укрепи защитата на Червения площад в навечерието на празничния ноемврийски церемониал “,  мистериозният пазач и се връща на поста си. След като около мистериозния мъж минават няколко коли с високопоставени посетители, без да се случи нищо, останалата защита на Червения площад губи интерес към индивида с пушката.
Инцидент в 14:55 ч
 Йосиф Сталин и Анастас Иванович Микоян (вляво), 1935 година

Йосиф Сталин и Анастас Иванович Микоян (вляво), 1935 г.Sputnik

Около 14:55 ч откъм „ Василевски спуск “ покрай катедралата „ Св. Василий Блажени “ се  кортеж с държавни коли. В идващите моменти се случва малък случай. Той обаче ще озадачава следователите в продължение на дълги години.

От нищото изниква каруца със сено и пресича пътя на държавния автомобил, в който се намира руския комисар на външната търговия Анастас Микоян. Водачът на каруцата наподобява е изгубил надзор над коня и водачът на Микоян е заставен да завие внезапно надясно, с цел да не се блъсне с каруцата. Така той се доближава до Лобното място и забавя колата.

В този миг Дмитриев подвига пушката си и прави три изстрела по колата.
Подозрителни съвпадения
 Москва, август 1941 година

Москва, август 1941 г.Анатолий Гаранин/Sputnik

След като осъзнава, че е бил атакуват, водачът на автомобила се изстрелва с висока скорост, полицаите скачат от ескортиращата кола и стартира пукотевица.

Стрелецът се опълчва на сътрудниците, само че в последна сметка е замаян от гърмеж на граната и се предава.

Като се има поради, че стрелецът е можело да убие Йосиф Сталин, следователите работят трескаво.

Нацистки скрит план за елиминиране на руската страна по време на войната или пък контрареволюционен скрит план Сталин да бъде погубен са измежду естествените теории. Иначе би било невероятно да бъдат свързани всички съвпадения, довели до опита за нападение. Как по този начин каруцата със сено е съумяла да се приближи до Червения площад? Защо защитата не е забелязала непознатия, прекарал часове на издигнатото Лобно място? Тези въпроси не дават мира на следователите в продължение на години.
Засекретен развой
Първоначално Дмитриев не сътрудничи изключително доста. Той признава, че е желал да убие Сталин, само че това е всичко, което проверяващите схващат от него. Те го разпитват интензивно и дълго, само че в засекретения случай не престават да зеят няколко основни дупки.

Например, не е ясно дали лидерът на каруцата е бил обект на следствие.

 Йосиф Сталин (в средата), Вячеслав Молотов (2-ри вляво), Анастас Микоян (вляво) и Михаил Калинин (вдясно) поздравяват участниците в първомайската проява на подиума на Мавзолея на Ленин. 1936

Йосиф Сталин (в средата), Вячеслав Молотов (2-ри вляво), Анастас Микоян (вляво) и Михаил Калинин (вдясно) поздравяват участниците в първомайската проява на подиума на Мавзолея на Ленин. 1936Sputnik

Нещо повече, не се знае дали Дмитриев е бил душевен здрав. Въпреки че специфична комисия стига до извода, че нападателят не страда от психическо заболяване, има , че Дмитриев страдал от слухови халюцинации и реагирал несигурно.

В последна сметка, следствието изключва всички теории за скрит план и стига до един елементарен извод: това е нахлуване на уединен вълк. Преди да стигне до съда, обаче, следователите работят по случая цели шест години. Не е ясно за какво процесът се проточва толкоз дълго. Може би следствието е траяло импровизирано в търсене на възможен скрит план.

Съдът преглежда случая за опита за нападение на Червения площад чак през 1950 година. Дмитриев е приет за отговорен и е наказан на гибел. В същия ден присъдата е изпълнена и той е разстрелян.

Обществото в Съюз на съветските социалистически републики по този начин и не схваща за стрелбата на Червения площад. Никой не знае и за течащото следствие, за процеса и за последвалата смъртна присъда.

създател: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР