Всичко е възможно. Няма смисъл предварително да натоварваме хората дали

...
Всичко е възможно. Няма смисъл предварително да натоварваме хората дали
Коментари Харесай

Кунчев за новия локдаун: За 10 дни ще се види тенденцията

„ Всичко е допустимо. Няма смисъл авансово да натоварваме хората дали ще удължим тези 10 дни. Нека да забележим наклонността “. Така основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.коментира пред вероятността да бъдат удължени новите противоепидемични ограничения

По думите му здравните управляващи се надяват за тези 10 дни ограниченията да слагат „ начало на понижението на пика или най-малко стациониране на новите случаи “

Той обаче не се ангажира с избрани стойности като численост на новозаразените, защото „ тази зараза сподели, че няма предел “.

„ Когато започвахме, правихме таблици с до 60, до 120 болни. Сега кой приказва за такива стойности в Европа? В момента приказваме за над 500, над 800. В Чехия се радват в случай че могат да ги смъкват до 1000 на 100 хиляди Важна е наклонността – дали вълната е достигнала пика си и да стартира нормализиране, или към момента се катерим нагоре “, разяснява доцент Кунчев, като добави, че за тези 10 дни ще може да се каже по какъв начин върви наклонността у нас. В взаимозависимост от това, ще се вземат решения и дали да има удължение на периода на ограниченията.

Той изясни, че решението по-строгите ограничения да влязат 3 дни след оповестяването им в четвъртък имаше за цел да разреши на компаниите, наранени от тях, да възнамеряват по-добре доставките си и да реорганизират личния състав.

Този прозорец във времето обаче докара до скупчване на хора по заведенията за хранене и комерсиалните центрове преди тяхното затваряне.

„ Всяко скупчване на хора е рисково. Колкото повече контакти, толкоз повече предаване на вируса. Пак идваме до това - ограниченията ли пазят или държанието ни на база на разпоредените ограничения. Каквото и да разпореждаме, в случай че индивидът не е уверен, че е належащо да се пази и че вирусът е към нас, резултатът ще е минимале. Всеки да реши за себе си какво би трябвало да прави и във времето да го съблюдава ”, разяснява доцент Кунчев.

Главният държавен здравен контрольор съобщи, че не вижда връзка сред пандемията и изборния развой. „ Времето, което прекарва човек в изборната секция, и методът на гласоподаване са такива, че рискът във всяка една друга активност, когато сме отвън изборното място, е еднакъв или доста по-голям, в сравнение с по време на изборите. “, добави той.

По думите на доцент Кунчев натоварването в лечебните заведения е доста огромно.

„ При 8660 настанени в лечебни заведения и 690 в интензивни отделения, натоварването в лечебните заведения е доста огромно. В някои региони на страната те са съвсем на лимита на опциите си. Има места с натоварване над 90 - 95%. Никой няма да оставим на улицата, само че стартират да се затрудняват лечебните заведения и по тази причина би трябвало да затегнем ограниченията “, сподели Кунчев.

„ Хората с други болести не се неглижират, защото няма човек, който да се нуждае от незабавна помощ и да не е бил признат “, добави основният държавен здравен контрольор.

Все още се проучват аргументите за огромната смъртност в България на фона на други европейски страни. Според Кунчев за това способстват доста фактори като структурата на популацията ни, което е доста възрастно, както и огромният брой хора с хронични болести.

Чакат се резултатите от геномното секвениране на ковид при инфектираните българи, прибрали се от отмора в Африка, с цел да се види дали става въпрос за южноафриканския, или нигерийския вид на заболяването. Засега обаче това, с което се бори България, е британският вариант, изясни Кунчев.

По тематиката с имунизациите Кунчев съобщи, че стига да дойдат нужните ваксини, които чакаме, сме в подготвеност да реализираме 40 000-50 000 имунизирани дневно.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР