"Всичко е подготвено. Има буферна зона. Има колеги от БЧК

...
"Всичко е подготвено. Има буферна зона. Има колеги от БЧК
Коментари Харесай

Започва преместването на първите големи групи украински бежанци от Черноморието

"Всичко е квалифицирано. Има буферна зона. Има сътрудници от БЧК и Неправителствени организации на терен, с квалифициран детски ъгъл, вода, подкрепителна закуска. На гарата всичко беше квалифицирано, с цел да посрещне първата огромна група . " Това изясни пред БНР ръководителят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева за преместването на бежанци от Украйна от Варна към вътрешността на страната, което стартира през днешния ден.

Две огромни групи се насочат към Паничище и Рибарица. 180 души ще бъдат настанени в Рибарица, а 120 – в Паничище. Това са главно майки с деца и възрастни хора . Там те ще учат български език, разясни Мариана Тошева.

"Част от хората се качват, други се двоумят . "

Автобуси на Министерството на защитата ще извозват бежанци от Златни пясъци , добави тя. За през днешния ден са планувани 200 души.

За към 7 хиляди души от Варненска област има удостоверение за превозване към вчерашна дата. Между 11 и 12 000 са доказаните случаи на пренасяне за Бургаско.

За последното денонощие 2 400 души с украинско поданство са влезнали, а над 5 хиляди са излезли от България , заяви Тошева.

От близо 300 000 влезнали в страната ни след 24 февруари украински жители сега останалите у нас са 91 000 . Около 5 хиляди са подписаните от бежанци трудови контракти. Делът на децата е към 40 на 100, а на възрастните - към 17%.

"Групата на трудоспособните понижава . Има многодетни майки, майки с бебета, които няма по какъв начин незабавно да тръгнат на работа ", разяснява Мариана Тошева в предаването "Неделя 150 ".

В хотелите по Черноморието са останали към 20 хиляди украинци .

Ведомствата не престават да подават бази в подготвеност да посрещнат бежанци, уточни още Тошева и даде образци с Тетевен, Габрово, към София.

"Базите са безусловно естествени - като за българските жители, които почиват в тях. "

40 хиляди са попълнените от украински жители анкетни карти.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР