Всичко е добре, когато свърши добре“ - така президентът Румен

...
Всичко е добре, когато свърши добре“ - така президентът Румен
Коментари Харесай

Радев илюстрира диверсификацията с Шекспир: Всичко е добре, когато свърши добре

„ Всичко е добре, когато свърши добре “ - по този начин президентът Румен Радев описа сагата с интерконектора сред Гърция и България. 

" Много преди Шекспир да си напише пиесата „ Всичко е добре, когато свърши добре “, българите към този момент разбираха какъв брой е значимо това изявление. Сигурен съм, че днешното събитие не е единствено една гала по разкриване на интерконектора. Това е потребна полемика, която ни приготвя за бъдещето. " - сподели той по време на откриването на газовата връзка.

" Спомням си нашите полемики с Мицотакис и за основното съдействие сред България и Гърция, което ще даде непоклатимост на района. Това към този момент има своето изражение, назоваваме го интерконектор. Няколко български и гръцки държавни управления бяха съществено ангажирани с този план, преодоляха се доста административни спънки. " - уточни той.

Радев беше хазаин на формалната гала по въвеждане в употреба на интерконектора в София. На церемонията участват ръководителят на ЕК Урсула фон дер Лайен, президентите на Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Сърбия Александър Вучич, президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, министър председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и министър председателят на Румъния Николае Чука.

Българските и гръцките инженери проектираха и построиха този водопровод на ново инженерно равнище. Интерконекторът към този момент уверено трансформира енергийната карта на Европа – най-много има действителен поток от Азербайджан, президентът Алиев се оказа доста благонадежден сътрудник, тъй че ще имаме връзка и с новия отвесен газопровод, като това ще ни свърже с голям брой други газопроводи. Очаквайки и старта на хъба в Александруполис, ние в действителност ще получим действителна диверсификация. Затова конекторът не е единствено конструкция, той е и знак на увеличаващият се капацитет на нашия район и съгласуваност, които способстват за взаимната европейска тактика за по-надеждна, евтина и сигурна сила. България – въз основата на тази тактика, разраства потенциала на ПГХ „ Чирен “, с цел да подкрепим нашите съседи за по-добър баланс на техните газови мрежи. Настояваме за обезпечаването на интерконектор със Сърбия, като поддържаме съдействието си с Румъния.

Така демонстрираме нашата убеденост и взаимния ни отговор на нарушените вериги да доставки и растящите цени поради войната в Украйна. Тя съществено и бързо промени метода ни на мислене, по тази причина високо ценим поддръжката на нашите съседи, които ни осигуриха достъп до своите национални системи за газ, поддръжката на Гърция, която ни даде достъп до Ревитуса, добави Радев.

Днес ключът на триумфа е в взаимни планове, съгласуваност и интеграция във всички измерения. Трябва да осигуряваме енергийни запаси дружно, да създаваме нови технологии дружно, да градим нова инфраструктура дружно, и за произвеждаме дружно силата на бъдещето.

Газова връзка сред България и Гърция е с дължина 182 км., като по нея могат да бъдат пренасяни 3 милиарда кубически метра природен газ годишно с опция потенциалът да бъде повишен до 5 милиарда куб. метра в идващите години. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР