Всичките ни вертолети Ми-17 в момента са неизправни, шокира комисията

...
Всичките ни вертолети Ми-17 в момента са неизправни, шокира комисията
Коментари Харесай

Каракачанов: Нямаме нито един изправен вертолет Ми-17

Всичките ни вертолети Ми-17 сега са неизправни, шокира комисията по защита военният министър Красимир Каракачанов, който дава отговор на въпроси на депутатите. Точно с подобен вертолет се разрушиха преди седмица двамата ни военни летци от авиобаза Крумово край Пловдив.

" Две са вероятните версии са рухването на хеликоптера Ми-17 - техническа нередовност или човешка неточност. Не мога да се произнеса преди комисията да излезе с решение. Имам мнение, само че не е разумно да го показвам ", сподели за злополуката министърът на защитата.

" Ако става въпрос за техническа нередовност, се удостоверява тезата ни, че трябват пари за поддръжка. Ако става дума за човешка неточност, тя е в това, че водачите не летят задоволително. Горе-долу 2:1 са летящите към нелетящите водачи. И в двата случая опира до пари ", добави министърът.

" За миналата година водачът на падналия хеликоптер е имал 20 часа във въздуха. Един Ми-17 коства 3 милиона лв.. Ако тези пари бяха обезпечени за поддръжка и нова техника, в този момент нямаше да приказваме за починали хора. Малко повече средства са нужни за поддръжка ", добави министърът на защитата.
При пожар можем да използваме " Кугърите ", само че те могат да носят до 1 звук вода, до момента в който Ми-17 товарят по три тона, направи сравнението той. Каракачанов е срещнал вицепремиера Томислав Дончев и финансовия министър Владислав Горанов с нужните средства за вертолетите.

Министърът на защитата се оплака пред депутатите:
" Фирми произвеждащи, банички и чорапогащници апелират договорите ни за публични поръчки ".
За да избегне техните пречки при поръчките за поддръжка и ремонт, министърът предлага промени в Закона за публичните поръчки, които ще отстраняват компании, които нямат нищо общо с защитата, да апелират. Предложенията си ще съветва и с едноименната организация.

" Възложили сме работа по предварителни контракти с компании, които могат да извършат корекция на техниката.Така, в случай че получим средства, няма да има закъснение за правенето им ", разкри министърът.
Амбицията на Каракачанов е до края на годината да бъдат подписани договорите по трите плана за рационализация на армията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР