Всичките големи съвременни компании за започнали своя бизнес преди много

...
Всичките големи съвременни компании за започнали своя бизнес преди много
Коментари Харесай

Складове, гаражи и общежития: откъде са започнали най-големите IT компании

Всичките огромни модерни компании за почнали своя бизнес преди доста години безусловно от нулата. Те последователно са постигнали триумф, израснали са до великански размери и в този момент техните офиси се намират в големи суперлуксозни сгради. Но първоначално въобще се са и мислили за сходен лукс.
Samsung


Компанията Samsung е учредена през 1938 година и в началото е имала единствено дребна фабрика за производството на оризово брашно в град Тегу. Корейската война при започване на 50-те години поставя завършек на този бизнес, а всичкото имущество на Samsung е разграбено и унищожено. Според легендата, създателят на Samsung Лий Бюнг Чул (Lee Byung-chull) намира в руините на една изгоряла постройка ковчеже с пари и ги влага в бизнес, обвързван с електронните технологии. Към сегашен ден Samsung е група от компании, произвеждащи потребителска електроника, занимаващи се с химическа, електронна, лека и тежка индустрия, строителство, автомобилостроене, финансови услуги, реклама и развлечения. Днес, централния офис на Samsung се намира в южнокорейския град Сувон.
Apple


Компанията Apple е учредена от двама души. Това са Стив Джобс и Стив Возняк, които работят в пристройката към къщата на родителите на Джобс. Оттогава сферата на активност на Apple не се е трансформирала. Компанията както преди създава компютри и електроника, само че в този момент асортиментът от разнообразни устройства е доста по-широк. От 1993-та до 2017-та година офисът на Apple е ситуиран в кампуса „1 Infinite Loop“ в Купертино, Калифорния, Съединени американски щати. Сега компанията се реалокира в доста по-просторно място – Apple Park с повърхност 71 хектара и четириетажна постройка, описваща идеална окръжност.
Microsoft


Компанията Microsoft е учредена през 1975 година от Бил Гейтс и Пол Алън. Първият офис на бъдещия софтуерен колос се намира в град Албакърк в щата Ню Мексико, административен център на окръг Берналило, Съединени американски щати. Основната активност на компанията не е изменена и до през днешния ден: Microsoft както преди се занимава най-вече с създаването на програмен продукт, макар че създава и лични компютърни устройства. Към сегашен ден основният офис на Microsoft се намира в Редмънд в щата Вашингтон.
Amazon


Джеф Безос основава Amazon през 1994 година. Първоначално това е незначителен интернет магазин, търгуващ с книги. Офис и склад на Amazon по това време се е употребявал тесният гараж на родителите на Джеф, в който даже няма пълноценни мебели, само че има компютри и интернет. Към сегашен ден Amazon е постоянно в челната тройка на фирмите с най-голяма пазарна капитализация, като неотдавна бе и преди всичко. Днес, централният офис на компанията е небостъргач с три големи стъклени глобуса, ситуиран в центъра на Сиатъл.
Google#td_uid_41_5c641da351b1d.td-doubleSlider-2.td-item1{background:url(https://i1.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/02/Google.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}#td_uid_41_5c641da351b1d.td-doubleSlider-2.td-item2{background:url(https://i2.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/02/Google1.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}1 от 2
Гугъл е учреден през 1998 година от двамата другари Лари Пейдж и Сергей Брин, които в продължение на три години преди този момент работят върху едноименната интернет търсачка. Към сегашен ден Гугъл е доста повече от търсачка. Интернет колосът е в основата на холдинга Alphabet, който се занимава с всичко, обвързвано с високите технологии, в това число и футуристични планове. Основната облага на Гугъл и Alphabet както преди, идва от рекламата, показвана от търсачката и другите уеб уеб сайтове.

Първият офис на Гугъл е огромен гараж, оборудван като компютърна лаборатория. Към сегашен ден централният офис на интернет колоса е ситуиран в Googleplex в град Маунтин Вю (окръг Санта Клара, Калифорния). Броят на чиновниците на Гугъл за 20 години се усили 50 000 пъти и в този момент те са над 100 000 души, работещи в целия свят.
Facebook#td_uid_42_5c641da357f56.td-doubleSlider-2.td-item1{background:url(https://i0.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/02/Facebook0.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}#td_uid_42_5c641da357f56.td-doubleSlider-2.td-item2{background:url(https://i2.wp.com/www.kaldata.com/wp-content/uploads/2019/02/Facebook.jpg?resize=80%2C60&ssl=1) 0 0 no-repeat}1 от 2
Фейсбук е план на четирима създатели, от която в компанията остана единствено един – небезизвестният Марк Зукърбърг. Най-голямата в света обществена мрежа се появява през 2004 година като дребния план TheFacebook, в който могат да се се записват студентите от няколко американски университета. Зукърбърг и неговите сътрудници са работили върху плана непосредствено в своето общежитие. Днес централният офис на Фейсбук се намира в град Менло Парк, окръг Сан Матео, Калифорния.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР