Всичките договорени количества природен газ от Азербайджан могат да бъдат

...
Всичките договорени количества природен газ от Азербайджан могат да бъдат
Коментари Харесай

Енергийният министър се усъмни доколко България е защитена в договора за азерския газ

Всичките контрактувани количества природен газ от Азербайджан могат да бъдат доставени по различни трасета, само че казусът идва от комерсиалната част. Това разяснява министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството.

" Консорциумът, който експлоатира находището " Шах Дениз " и цялата конструкция откъм гърба, се грижи за ползите на своите акционери. Доколко ние сме съумели обратно във времето да създадем същото, е въпрос, който е отворен ", сподели Николов.

Компанията Azerbaijan Gas Supply Company Limited (AGSC) е записана през 2002 година на Каймановите острови с централа в столицата на Азербайджан от сътрудниците в Shah Deniz PSA и страната, представлявана от нейния колос SOCAR. Дружеството е основано с единствена цел да продава газ от газовите полета " Шах Дениз " в Каспийско море на Азербайджан, Грузия, Турция и страни в Европа, свързани с Южния газов кулоар. Вижте акционерната конструкция в графиката:

 null
null

Министърът на енергетиката увери, че диалозите се водят на най високо равнище, в това число от премиера Кирил Петков и България има " ясно изразена положителна позиция от Азербайджан за подпомагане за увеличение на доставките и за опция за укрепване на връзките сред България и Азербайджан ". Едновременно с това добави, че в случай че се прегледа акционерната конструкция, ще се види, че " не всичко предстои на едностранно решение от страна на Азербайджан ".

Правим всичко допустимо и оттатък това в България да постъпят количества на по-добри цени от тези, които се употребяват сега. 
 Александър Николов,
министър на енеретиката

Преди дни стана известно, че б в държавната организация " Национална сигурност " за това, че клаузи от комерсиалния контракт, който е конфиденциален, се популяризират в медиите и обществените мрежи. ГЕРБ настоя за следствие.

Споразумението с Баку от 2013 година за импорт на 1 милиарда куб. м годишно до неотдавна не се изпълняваше поради неналичието на газова връзка с Гърция, по която е уговорено да преминат количествата. От началото на предходната година с анекс към този контракт стана допустимо до България посредством връзката Сидирокастро- Кулата, до момента в който интерконекторът Комотини - Стара Загора продължава да не е подготвен след неколкократно отсрочване на пусковия период. Последно се очакваше той да проработи до 30 юни на тази година, само че по думите на министъра през днешния ден надали и този период ще бъде спазен. Предстои негова среща с гръцкия му сътрудник и ревизия на строителството на място.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР