Всичките 73-ма български сезонни работници, които на 5 май не

...
Всичките 73-ма български сезонни работници, които на 5 май не
Коментари Харесай

Сезонните работници, които Франция не пусна, са завели съдебен иск

Всичките 73-ма български сезонни служащи, които на 5 май не бяха позволени да влязат във Франция, дойдоха през днешния ден на летище София назад от Париж. По-рано стана известно, че фирмата-посредник за наемането на служащите, е внесла тъжба в Административния съд в Париж. Делото към момента не е прегледано, разгласи пред БНР консулът ни във френската столица Милена Узунова.

"Делото няма по какъв начин да се преглежда незабавно в границите на днешния ден. Беше направена инспекция от страна на френските гранични управляващи, които откриха, че делото няма да бъде прегледано през днешния ден, само че защото това е процедура по тяхното назад връщане в страната, а не е процедура по изпъждане, тази процедура разрешава хората да бъдат качени на борда на самолета без да се изчака развиването на делото ", изясни тя. От Министерство на външните работи прецизираха, че от 17-и март във Франция не се позволяват задгранични жители, а от 8-и април - и сезонни служащи.

Сезонните служащи, които от 5 май бяха блокирани на парижко летище, са завели правосъдна тъжба поради това, че не са позволени във Франция, заяви по-рано през днешния ден Сунай Мехмед, който е представител на една от посредническите компании, изпратили българите.

"Има формирано дело, откакто ние се организирахме да защитим по някакъв метод нашите хора, които нямат никакво съображение да са третирани по метода, по който са третирани 72 часа към този момент. Накарали са ги да подпишат едни договори-декларации, като са им споделили, че това сякаш е било за квартира. Това е на френски. Никакъв преводач не са получили, никаква друга асистенция, било то от юрист, правист или каквото и да било. Те са подписали едни документи за прибиране в България, само че хората не желаят да се прибират в България ", сподели Мехмед. Нашите сънародници са отпътували с трудови контракти за бране на ягоди.

В обедните часове през днешния ден стана ясно, че всички са качени на аероплан за България. Това е станало без тяхно единодушие, съобщи пред БНР една от пострадалите - Руска Пазвантова, като разгласи, че сега тече делото, формирано по тъжба на българските жители. "Казаха, че няма метод да не ни качат, би трябвало да се качим, а сега делото ни тече и по тази причина самолетът закъснява. Нервите са ни унищожени, освен аз, а на всички хора. Днес ни излъгаха още веднъж, "превеждат " без преводач. Лъжат, лъжат, лъжат. Днеска не сме подписали нито един документ, само че те ни качиха на този полет. Защо не ни оставят още четири дни тука - под карантина да бъдем. Можем да влезем тук на 11-и, тогава пада възбраната ", описа прочувствено дамата.

"Беше пъкъл... Три дни не сме спали... Страхът е огромно нещо... Имаше хора с краткотраен контракт и ни върнаха поради тях... Те ни споделят отдалеченост, а на 20 квадрата бяхме 30 индивида... Имаме отговорности към банката, болна, не болна, отпътувах... Да ни тормозят, да ни блъскат. Оставила съм болно дете у дома, в случай че то разбере, че съм затворена в арест “. Това споделиха част от нашите сънародници, откакто кацнаха на летище София.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР