Всичките 3 проекта на мавзолея са на архитекта Алексей Шчусев.

...
Всичките 3 проекта на мавзолея са на архитекта Алексей Шчусев.
Коментари Харесай

Балсамираното тяло на Йосиф Сталин е извадено от Мавзолея на Ленин

Всичките 3 плана на мавзолея са на архитекта Алексей Шчусев. Първоначално е издигнат от дърво във формата на куб единствено за 6 дни след гибелта на Владимир Ленин за неговото заравяне. През пролетта на същата година е повдигнат отново дървен пантеон, като са пристроени трибуни. В настоящия си тип – от железобетон, с тухлени стени и обшивка от гранит, мрамор, лабрадор и порфир, е издигнат през 1929-1930 година
Първите 2 саркофага за тялото на Ленин са по план на архитекта Константин Мелников. По време на Великата отечествена война тялото е евакуирано в Тюмен от юли 1941 до април 1945 година, след което то е поместено в саркофаг по план на А. Шчусев и скулптора Борис Яковлев.
През 1953 година тук е сложено и тялото на Йосиф Сталин. На 30 октомври 1961 година е постановено тялото на Сталин да бъде махнато от почетното му място в мавзолея на Ленин поради „ съществени нарушавания на учението на Ленин “ и е заровено покрай стената на Кремъл с елементарен гранитен монумент.
От построяването му мавзолеят е употребен като естрада, на която се появявали ръководителите на Съветската страна и са следили тържества, шествия и паради на Червения площад. До октомври 1993 година на входа на мавзолея е бил Пост №1 на почетния часовой, сменящ се всеки час по камбанения сигнал на Кремълските куранти. (Постът е възобновен – само че пред Гроба на незнайния боец в Александровската градина, през декември 1997 г.)
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР