Всичките 17 членове на ВСС гласуваха единодушно, че изразяват несъгласие

...
Всичките 17 членове на ВСС гласуваха единодушно, че изразяват несъгласие
Коментари Харесай

Асен Василев към ВСС: Не пипайте резерва си. Те: Не може да работим

Всичките 17 членове на Висш съдебен съвет гласоподаваха единомислещо, че показват " противоречие " с писмо на вицепремиера и финансов минисътр Асен Василев, с което той ги предизвестява да не пипат запасите си - нeпохарчени от миналогодишния бюджет.
Историята е дълга и с детайли " напук "
Представляващият Боян Магдалинчев през днешния ден изчете, че след в началото одобрения бюджет на правосъдната власт от 938,7 млн. лева, в началото бяха отнети 8 млн., а след това още 20 млн. - прословутите, които щели да бъдат дадени на Българска академия на науките и по чиито мотив основният прокурор Иван Гешев сподели, че пробват да го скарат с учените.

Както се чу и през днешния ден - тези двадесет милиона хем са от правосъдната власт, хем пречат (само) на прокуратурата да работи и това щяло да докара до експлоадиране не престъпността.

Така или другояче, Висш съдебен съвет направи контрафинт - като на 31 март взе решение да си разпредели... 40 млн. лева Те си били на правосъдната власт - от непохарчени останки от бюджета за предходната година.

Днес Магдалинчев изчете, че в действителност средствата от преходния излишък от 2021 година са били 55 млн. лева Един тип - те си разпределили единствено 40 милиона. Парите се от икономии от капиталовата стратегия, от средства, заложени по бюджета на Върховен административен съд и други органи.

Той изчете и по какъв начин са ги разпределили - " лъвският къс " е за прокуратурата - 10 млн., лева и за Висш съдебен съвет със 17,930 млн. - за капиталовата му стратегия. Пари, които не са били усвоени. Представляващият съвета даде образец, че има публични поръчки, които не са били подготвени, по тази причина парите от 2021-а година не са усвоени, само че към този момент са " поети задължения " и би трябвало да се дадат за поръчките тази година.

Иначе другите разноски, за които се разпределя въпросният запас, са надалеч по-скромни - да вземем за пример за Върховен административен съд - 1,135 млн. лева, усилват се запасите за заплати, запаси за прехрана заради нарасналите битови цени и други сходни.

" Тези средства са преразпределени напълно за облекчаване потребностите на правосъдната система. Това са пари, които са икономисани ", сподели Магдалинчев.

Изобщо - претекстовете им, да не желаят да върнат остатъка, а да си го разпределят били " много пространни ", по думите му.

Да, само че... На 30 май кадровиците получили писмо от Асен Василев, че всички планове в закона за държавния бюджет от дълго време са направени и съгласно тях няма по какъв начин тези 40 млн. лева да останат там, където те си ги считат.

" Накратко - вицепремиерът и министър на финансите ни споделя: няма да пипате неразпределните пари ", преведе през днешния ден Магдалинчев писмото на не-финансов език.

Кадровиците показаха, че има и решение на Конституционен съд - че Висш съдебен съвет може да изразходва и парите си от неразпределен излишък от предходната година, припомниха и конституцията, и Закона за правосъдната власт - че съгласно всички тях бюджетът на Съдебната власт е самостоятелен и самата тя е такава.

Думата взеха двама от прокурорската гилдия - Стефан Петров, едвам каже, че такива корекции са общо за трети път: първо при Жан Виденов през 1995 година, и второ - при " Борисов-1 " през 2009 - тъй като тогава " не харесвали Висш съдебен съвет ".

(Всъщност тежки кавги има постоянно и даже разправиите с ексминистъра Владислав Горанов доведоха до това той да заплаши кадровиците, че елементарно може да трансформират закона, или че в закона може и да написа, че " министърът е крокодил ", само че пари няма, б.р.).

" Аз считам, че доста меко го споделяме с думите " показваме кардинално противоречие " - не е кардинално. Ние би трябвало да изразим противоречие ", сподели следователят.

Освен това Петров (който при първото си престояване във Висш съдебен съвет беше квота на Движение за права и свободи, б.р.) заплаши, че същото това МФ прави и плановете за бюджета на правосъдната власт през 2024 и 2025 година И позволи:

" Утре - вдругиден може да кажат, че въобще правосъдната система няма потребност от бюджет! "

Гергана Мутафова взе думата, едвам подсети " да не забравяме сезирането на Конституционен съд от основния прокурор " - точно във връзка понижения бюджет.

И тя планува „ безспорна неспособност да се заплащат сметките на правосъдната власт “ и загатна за „ галопиращата инфлация “ (каквато има, само че примерно в Турция, Венецуела и Судан - не и у нас, б.р.).

Кадровиците се сплотиха към концепцията да излязат с решение, че показват единствено " противоречие " - не кардинално.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР