Всички знаем за вредното въздействие на ултра виолетовите лъчи върху

...
Всички знаем за вредното въздействие на ултра виолетовите лъчи върху
Коментари Харесай

Слънцето и преждевременното стареене на кожата

Всички знаем за нездравословното влияние на ултра виолетовите лъчи върху кожата. Въпреки това слънчевият тен продължава да се възприема като знак на здраве и младост. И в действителност, след сдобиването с загар кожата наподобява извънредно гладка, акнето и целулитът като че ли изчезват, изглеждате необикновено...само че не за дълго. Излагането на слънце е бомба със закъснител и съгласно експертите е главната причина за стареенето на кожата. Защо е толкоз пагубно?

От слънчевата светлина, която доближава до повърхността на Земята най-силно влияние върху кожата имат ултра виолетовите лъчи – 95% от тях са UVA лъчи и единствено 5% UVB. Основната разлика сред двата типа е дължината на вълната. UVB лъчите доближават единствено до повърхността на кожата и точно те провокират бронзовият загар, само че и слънчевите изгаряния. Действието на UVA лъчите е по-невидимо и постепенно, само че доста по-пагубно за кожата. Заради по-голямата дължина на вълната те проникват надълбоко в дермата и предизвикват непоправими увреждания – унищожават колагена и еластина, водят до промени на клетките. Всичко това обаче става постепенно и незабелязано и чак след години ще забележите следствията – бръчки, пигментни петна, а в някои случаи даже рак. И в случай че кожата си създава естествена отбрана против UVB лъчите, каквато е тенът, то против UVA e безсилна.

Можете обаче да й помогнете с рационално излагане на слънце и всекидневно прилагане на фотозащитен артикул. Липсата на слънце дано не ви успокоява, облаците стопират единствено UVB лъчите, само че гладко пропущат UVA. Четете деликатно опаковките и избирайте артикули, които ги филтрират над 90%. Имайте поради, че SPF отбраната се отнася единствено до UVB лъчите и по тази причина я избирайте съгласно вида на кожата си. Можете даже да я оставите да бъде погалена от слънцето, стига да сте я защитили в дълбочина.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР