Всички знаем за ползите от балансираното и здравословно хранене, но

...
Всички знаем за ползите от балансираното и здравословно хранене, но
Коментари Харесай

Как влияе на мозъка сладката и мазната храна

Всички знаем за изгодите от уравновесеното и здравословно хранене, само че доста хора се изкушават от лакомства и мазни храни.
Хранене, при което доминират мазни храни и сладкиши, води до неконтролирано вдишване на храна, а повода за това е нарушаване в хипокампуса, считат учените. Резултатът от извършените изследвания са оповестени в списание Royal Society Open Science.
Учени от университета Маккуори в Австралия са провели опит с присъединяване на свои английски и американски сътрудници, целящ да дефинира по какъв начин се отразява на мозъка хранителен режим с високо наличие на мазнини и захар.
В изследването са взели участие 110 младежи в положително здравословно положение на възраст сред 20 и 23 години. Те не са имали податливост към напълняване, не са страдали от хронични болести и са се хранели релативно здравословно.
Доброволците били разграничени на две групи, като едната се е хранела по нормалния до тогава метод, а другата в продължение на седмица е консумирала бърза храна и сладки неща.
За задачите на опита в първия и последния ден от него участниците е трябвало да създадат проби за запаметяване на думи. Освен това, пробвайки избран тип храна, те са оценявали желанието си да изядат нещо с високо наличие на захар.
Експериментът посочил, че единствено за една седмица доброволците от групата с бързите храни са влошили индикаторите си на тестванията за памет. По-притеснителното, обаче, било, че същите тези хора с по-голяма ненаситност се нахвърляли върху сладкишите и сандвичите, откакто към този момент били закусили.
Ако диетата с високо наличие на мазнини и въглехидрати затруднява контрола върху апетита, поражда позитивна противоположна връзка, водеща до хронично преяждане, затлъстяване и съпътстващи болести.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР