Всички знаем произхода на фрази като адамова ябълка“, ахилесова пета“,

...
Всички знаем произхода на фрази като адамова ябълка“, ахилесова пета“,
Коментари Харесай

10 имена на исторически личности, превърнали се в нарицателни

Всички знаем произхода на изречения като „ адамова ябълка “, „ слабост “, „ садизъм-мазохизъм “ и „ марксизъм-ленинизъм “. Всичките са кръстени на хора, а последните две дори май към този момент са синоними. Но има доста думи в нашето всекидневие, чиито генезис изискуем на хора в историята, и ги използваме без да си даваме сметка за това. Ето някои от тях:

Сандвич

Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандвич заемал най-различни високи постове в британското ръководство през втората половина на XVIII-ти век, само че оставил името си в историята. Най-популярната версия за неговото общоизвестно откритие е, че не желал да става от масата за комар и когато огладнявал, заповядвал на прислугата да му носи тънки резени месо сред две филии самун.

Капитан Кук кръстил на него и група острови в Тихия океан, които несъмнено не са толкоз вкусни.

Меценат

Гай Цилний Меценат бил приближен другар и политически консултант на първия римски император – Окатвиан Август. Меценат покровителствал голям брой поети от това време – оказва помощ на Вергилий да си върне имение, изгубено по време на гражданската война, подарява на Хораций пък друго имение в Сабинските гори, и в това време живее като епикуреец – държи да се любува на всеки аспект от живота, може би по тази причина последните три години от живота си прекарва в бодърствуване – нямал време индивида да спи от толкоз гуляи.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР