Всички знаем колко важна е оралната хигиена за здравето не

...
Всички знаем колко важна е оралната хигиена за здравето не
Коментари Харесай

Какво да правим, за да запазим зъбите си здрави

Всички знаем какъв брой значима е оралната хигиена за здравето освен на зъбите, само че и на червата, имунната система и организма като цяло. Изучавайки оралния микробиом на стотици хора, учени от Университета в щата Колорaдо (Денвър, САЩ), откриват общи неща при всички здрави хора. И те са свързани с устната ни хигиена, т.е. зависят от нас.
 Зъбите, устната хигиена и от какво ни защищава миенето по три пъти дневно
Болестите, от които ни защищава честото миене на зъби

Колкото повече, толкоз по-добре

Оралният микробиом са всички микроорганизми, в това число бактериите и гъбичките, обитаващи устната празнина. За да схванат каква е връзката сред него и начинa ни на живот, учените изучили оралния микробиом на 366 гости на Денвърския природо-научен музей.

Посетителите на музея, които са изявили предпочитание, дават проби от устната празнина и дават отговор на редица въпроси за здравето, самочувствието, метода си на живот и навиците. В проучванeто взимат присъединяване 181 възрастни и 185 деца и подрастащи на възраст от 8 до 17 години. А резултатите от проучването са оповестени в списание.
 Снимка 505968

Генетичния разбор на оралния микробиом демонстрира, че навиците, свързани с хигиената на устата, въздействат значително на състава на обитаващото я бактериално съобщество, а този фактор въздейства на собствен ред на положението на целия организъм. При хората, които дават отговор, че освен постоянно мият зъбите, само че употребяват и конец за зъби, в устната празнина има доста по-малко патогенни бактерии, способни да провокират инфекциозни болести.
 Снимка 505967

Причинителят на периодонтит, патогенната бактерия от рода Treponema, доста по-често се открива в устата на хората, които повече от година не са посещавали ортодонт, спрямо тези, които са били на доктор в последните три месеца.

Оказало се също по този начин, че при децата и подрастващите съставът на оралния миробиом зависи от пола (при момчетата и девойките е различен) и от тежестта. Децата със затлъстяване имат по-различен микробиом от тези с обикновено тегло. При децата със затлъстяване, също като при възрастните, които рядко посещават стоматолог, е по-високо равнището на бактериите, които провокират периодонтит.
 Снимка 505966

И още едно изобретение на учените е, че при хората, които живеят дружно, оралният микробиом на процедура е един и същи. В устната празнина на членовете на едно семейство може да се намерят едни и същи редки бактерии, които не се срещат постоянно в огромни количества в други популации. Това значи, че не би трябвало да се подценява основното въздействие на средата, която ни обкръжава, върху микробните съобщества, населяващи човешкия организъм.
 Четката за зъби, бактериите по нея и по какъв начин да я почистваме вярно
Защо и по какъв начин да дезинфекцираме четката за зъби

И грешките, които да не позволяваме

Учените са уверени, че почистването на зъбите вярно и постоянно, използването на конец за зъби и визитите при стоматолога са трите най-важни неща, които ще оказват помощ да поддържаме здравето на зъбите си, а и на целия организъм, написа.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР