Всички знаем колко полезно е да ядем плодове и зеленчуци.

...
Всички знаем колко полезно е да ядем плодове и зеленчуци.
Коментари Харесай

Зеленчуците, които винаги трябва да ядем сурови

Всички знаем какъв брой потребно е да ядем плодове и зеленчуци. Това, което забравяме от време на време (особено що се отнася за зеленчуците), е, че е извънредно потребно да ги ядем сурови - освен тъй като по този метод се резервират всички хранителни субстанции.

Суровите зеленчуци ни носят и спомагателна сила, засищат ни повече и способстват за контролиране на чревния пренос, което предотвратява проблеми, като запек да вземем за пример. Да забележим някои от зеленчуците, които наложително би трябвало да консумираме без термична обработка.

Червени чушки

Те са един от най-богатите на витамин С храни, което ги прави доста здравословен артикул. Помагат да се предпазим от настинки, както и при битка с анемията - поради високото наличие на желязо.
 Снимка 341948

Важното за алените чушки е да се ядат в недопечен тип - при готвене се губи доста огромен % на витамин С. Можем да похапваме червени чушки в салати или като гаспачо, с цел да запазим всичките им хранителни субстанции.

Зелени листни зеленчуци

Спанакът и марулята са зеленчуци, богати на витамини и антиоксиданти, измежду които попада лутеинът - вещество, което има противовъзпалителни свойства и усъвършенства имунната система.
 Снимка 431108

Проблемът с лутеина е, че той се унищожава от топлината, по тази причина и би трябвало да си го набираме като ядем храни, които го съдържат недопечен тип. Освен в салати, зелени листни зеленчуци можем да включим и в шейкове и други питиета.

Броколи

Те са храна, която попречва възпалителните процеси в организма ни. Отличават се с високо наличие на витамини (в това число и С) и минерали като калций и калий. Съдържат и съединяване, наречено сулфарано - фитонутриент, обвързван с понижаване на риска от рак.
 Снимка 286831

Големият минус на броколите е, че когато го готвим, доста от наличието на тези хранителни субстанции и съединения се губи. Ето за какво най-хубавият вид е да го консумираме в салати или да го варим за две-три минути. По този метод усетът на зеленчука се усъвършенства, а изгодите от него остават съвсем непокътнати.

Лук и чесън

И лукът, и чесънът се смятат за естествени антиобиотици. Съдържат и фитонутриент, наименуван алицин, който предотвратява доста болести.
 Снимка 429694

Минусът е, че когато ги подложим на термична обработка, доста огромен % от тези потребни свойства се губят. Така че е по-препоръчително да ги ядем сурови.

Водорасли

В взаимозависимост от типа си, морските водорасли съдържат разнообразни хранителни субстанции, само че нормално всички са доста богати на витамини и минерали.
 Снимка 376974

Проблемът с тях е, че в случай че се подлагат на термична обработка, питателните им субстанции се губят на 90%. Ето за какво рекомендацията е да се ядат сурови.

Тиквички

Поради високото си наличие на фибри, минерали и витамини, тиквичките са храна, която би трябвало да консумираме постоянно.
 Снимка 316747

Уловката и при тиквичките е, че колкото и да ги обичаме пържени и печени, с цел да запазим потребните им свойства, би трябвало да ги ядем сурови. Като салата с копър, зехтин и оцет са просто фантастични.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР