"Всички знаем как се става студент, подготвяш се, учиш много,

...
"Всички знаем как се става студент, подготвяш се, учиш много,
Коментари Харесай

От ромската махала на село Алтимир до мечтата да станеш адвокат

"Всички знаем по какъв начин се става студент, подготвяш се, учиш доста, явяваш се на изпити. Всичко е обвързвано със стрес и пари, несъмнено ". Така, някак даже банално и нормално, стартира описа си студентката по "Право " Беатриса Бойкова. На пръв взор тя не се разграничава от останалите студенти в Софийския университет. И в никакъв случай не е желала.
Истината обаче е, че нейната история постоянно ще я откроява от останалите. "Човек не трябва да не помни от кое място е тръгнал, само че и не трябва да изоставя фантазиите си, колкото и непостижими да наподобяват за момента ", това са думи на Бети, както избира да я назовават, пишат от „ Тръст за обществена опция “.
"Може би би трябвало да стартира с това от къде съм тръгнала и какво съм претърпяла ", споделя Бети. Родена е в ромската махала на врачанското село Алтимир и бърза да опровергае предразсъдъците на множеството хора, че децата от ромските махали не посещават учебно заведение - "Там всички деца вървят на учебно заведение! Ако кажа, че съм била единствената, ще излъжа ". Животът на момичето не протича леко, не просто поради мъчно изменящата се среда, която я заобикаля, само че и тъй като животът от рано й сервира неволи.
"Първият конфликт с живота беше гибелта на татко ми. Бях съвсем на 10 година, когато той ни напусна - беше същинска покруса за цялото семейство. Всички в квартала те гледат със страдание и обезсърчение. Огромни компликации сполетяха мен, майка ми и брат ми, само че успяхме да си стъпим на краката ", споделя още Бети. И добавя, че това събитие е оставило огромен белег в живота й, фамилията й до ден сегашен изпитва огромни компликации, само че се поддържат.
Повлияна от думите на татко си, Бети осъзнава, че поела по стъпките, които той й е отредил още преди години. "Спомням си по какъв начин баща ми споделяше, като порасна да стана юрист и може би неговата фантазия способства по тази причина да запиша "Право ". Беше извънредно мъчно. Ако не беше фамилията ми, което не е спирало да ме поддържа, надали щях да стигна до тук ". Бети не стопира да мечтае, желае да израства в кариерата, да реализира доста.
Беатриса е едно от девойките, подкрепени от "Студентско общество за развиване на междуетническия разговор ", с поддръжката на фондация "Тръст за обществена опция ". Момичето е получила цялостна поддръжка и насоки в целия развой на кандидатстване за университет - от вдишване на таксите за уроците по български език, през таксите за кандидатстване, в това число и сумата за първия учебен срок от първата година до насоки за стипендии за по-нататъшното образование. Бети към този момент е трета година в университета и съумява да си оказва помощ като работи в допълнение и то по специалността си във компания на частен правосъден реализатор. "Старая се да не отчайвам хората, които имат вяра в мен. Искам да покажа, че когато мощно искаш нещо, без значение от трудностите, то се случва ", приключва Бети.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР