Всички знаем, че кариера в професионалния спорт гарантира изключително високи

...
Всички знаем, че кариера в професионалния спорт гарантира изключително високи
Коментари Харесай

Топ 10 фалирали спортисти-милионери ЧАСТ 1

Всички знаем, че кариера в професионалния спорт подсигурява извънредно високи доходи. Само че много постоянно се оказва по този начин, че бенефициентите на тези доходи не разполагат с нужната финансова подготвеност, с цел да задържат благосъстоянието си. През годините сме виждали хора, изкарвали по над 100 милиона $ в кариерите си да свършват на улицата. Именно по тази причина в този момент поглеждаме към 10-те най-скандални случая на банкрут при спортисти, изкарали баснословни суми, за които ние простосмъртните единствено си мечтаем:

 

10. Майкъл Вик

Като куотърбек на " Атланта Фалконс ", " Филаделфия Ийгълс " и " Ню Йорк Джетс " Майкъл Вик надвиши 100 милиона $ доходи в кариерата си - много необикновено, като се има поради, че прекара съвсем две години от най-хубавите си дни в пандиза по обвинявания, свързани с мрежа за боеве с кучета.

Докато е в пандиза, през 2008 година Вик подава молба за отбрана от банкрут и убеждава кредиторите си да преструктурират задълженията му. След излизането си от пандиза, живеейки с бюджет от 300 000 $, Вик е съумял да изплати съвсем всички 18 милиона $, които е дължал по това време.

9. Теръл Оуенс

В продължение на 15 сезона като извънреден ресийвър в НФЛ (1996-2011 г.) Терел Оуенс е прочут с атлетизма и характера си на терена, както и с множеството си празненства в енд-зоната след отбелязване на тъчдаун. Но за разлика от футболните му върхове, финансите на Оуенс не оставят мотиви за празник.

Въпреки приходите в кариерата си, оценени на 80 млн. $, Оуенс е заставен да подаде молба за оповестяване в неплатежоспособност през 2012 година, като се базира на неприятни вложения, срив на жилищния пазар и към 50 000 $ месечни заплащания за прехрана на дете.

8. Дилонте Уест

Може би името, което е с най-скромен триумф на терена в нашата ранглиста, е това на Дилонте Уест. Бившият баскетболист доближи до най-високото равнище в спорта и прекара 8 години в НБА, в които завоюва към 16 милиона $. В един миг той бе съотборник на Леброн Джеймс в Кливланд „ Кавалиърс “ и даже се забърка в сантиментална спекулация с майка му. 

Когато през 2011 година Уест подписва контракт с Далас Маверикс, той към този момент е изхарчил всичките си пари и е скитник. Неуспешен бракоразвод, неприятно посланичество и ненужни разноски са някои от аргументите, заради които не са му останали никакви пари. Когато Делонте Уест е сниман да проси по улиците на Далас, притежателят на " Маверикс " Марк Кюбан му оказва помощ да постъпи на рехабилитация. Кюбан заплаща за лекуването му и наподобява, че той се оправя добре, до момента в който не го виждат още веднъж да проси пари във Вирджиния предходната година.

Но преди Уест да получи нужната помощ, той се е пристрастил към балсамираща течност. Приятелката на Уест, Ленора Коул, съобщи пред " Дейли мейл ", че Уест е страдал от параноя в допълнение към биполярно разстройство. Уест явно е потапял цигари или джойнтове в балсамираща течност, преди да пуши. Това е предизвиквало халюцинации.

7. Лени Дайкстра

Повече от десетилетие след края на кариерата си в Мейджър лигата по бейзбол през 1985-1996 година някогашната звезда на " Метс " и " Филис " изглеждаше на върха на финансовите си благоприятни условия. През 2008 година Дайкстра показва чистата си стойност от 58 млн. $, а година преди този момент отделя 18,5 млн. $ за имение в Тусанд Оукс, Калифорния. Той даже имаше личен уеб страница за хрумвания за вложение ( " Nails Investments " ), списание, ориентирано към първокласния метод на живот на спортистите ( " Player's Club " ), и графа за финансови препоръки в TheStreet.com.

Но през 2009 година Дайкстра, потвърждавайки, че е жертва на ипотечна машинация, губи къщата си и подава молба за оповестяване в неплатежоспособност, като показва активи за по-малко от 50 000 USD и отговорности за 10 до 50 млн. USD. През 2012 година той е наказан на 6,5 месеца затвор за машинация при оповестяване на банкрут, укриване на активи и пране на пари.

6. Антоан Уокър

Трикратен участник в мачовете на звездите на НБА и първенец на NCAA и НБА, Антоан Уокър печели малко над 108 милиона $ по време на 13-годишната си кариера в НБА. Но Уокър съчетава огромните си доходи с финансови решения, които в най-хубавия случай са съмнителни. Твърди се, че двуметровият състезател в никакъв случай не е носил еднакъв дизайнерски костюм два пъти и че в разгара на харчовете си е оказвал финансова поддръжка на 70 разнообразни другари и членове на фамилията си. През 2009 година Уокър е задържан за издаване на невалидни чекове за над 1 млн. $ на казина в Лас Вегас.

През 2010 година Уокър подава молба за оповестяване в неплатежоспособност по глава 7 и от този момент се съюзява с Morgan Stanley, където като съветник на Morgan Stanley Global Sports and Entertainment ще дава информация на финансови съветници и клиенти. Документалният филм на Уокър за финансовото му проваляне " Gone In An Instant " се чака да излезе по-късно тази година.

5. Алън Айверсън

Въпреки относително дребния си растеж за състезател от НБА (Айверсън е висок към метър и осемдесет), този някогашен гард в миналото е бил MVP на лигата, да не приказваме за един от най-печелившите баскетболисти в света. През сезона 2008-2009 година в Детройт Пистънс заплатата на Айверсън е малко под 21 милиона $.

Но когато брачната половинка на Айверсън Тавана подаде молба за бракоразвод през 2010 година след осемгодишен брак, нескрито излезе друга финансова картина. Айверсън явно е бил опустошен, задлъжнял и е имал месечни разноски - съгласно слуховете в това число разноски за закупуване на нови облекла, когато пътува, с цел да не носи багаж - които доста са надвишавали приходите му. По време на бракоразводно дело през 2012 година Айверсън обърнал джобовете на панталоните си и изкрещял на брачната половинка си: " Нямам пари даже за един чийзбургер! "

Въпреки това още през май 2015 година Айверсън отхвърля да е в тежко финансово положение. А 11-кратният участник в Мача на звездите разполага с финансиран от Reebok поверителен фонд за " черни дни " на стойност 30 млн. $, макар че не може да има достъп до него до 2030 година

ВИЖТЕ ОСТАНАЛИТЕ 4 В: https://www.vbox7.com/article:5681074bf3

Снимки: GettyImages


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР