Всички заведения, например, ще трябва да купуват електроенергията на свободно

...
Всички заведения, например, ще трябва да купуват електроенергията на свободно
Коментари Харесай

Всички компании ще купуват ток от борсата

Всички заведения, да вземем за пример, ще би трябвало да купуват електрическата енергия на свободно контрактувани цени. Малките компании в този момент употребяват 1/3 от тока с контролирани цени

© Надежда Чипева Най-мащабната промяна в енергетиката от години насам е на път да се случи в идващите седмици. Още през днешния ден се чака ръководителят на енергийната комисия в Народното събрание Валентин Николов да внесе предложение за промени в законодателството, с които от 1 октомври всички небитови консуматори да бъдат задължени да купуват ток от борсата. Това значи, че даже най-малките търговски обекти като магазинчета, фризьорски салони, кафенета, адвокатски адвокатски фирми и така нататък ще би трябвало да излязат на свободния пазар и да сключат контракт с търговец на електрическа енергия.

Към момента няма тъкмо данни какъв брой компании (обекта) ще бъдат наранени от смяната, само че сигурно става дума за стотици хиляди. Като размер на потреблението пък това би било над една трета от целия контролиран пазар, за който в този момент Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира закрепени цени на тока. Не е ясно и по какъв начин ще се обезпечи съответното предложение на сила на борсата. Дори да се допусна, че производителите автоматизирано ще се насочат от контролирания към свободния пазар, то сигурно цените ще са разнообразни. Никой не може да накара Топлоелектрическа централа " Марица изток 2 " да вземем за пример да продава под себестойност, както прави в този момент за контролирания пазар, за което обаче получава обезщетения от страната.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-рано през годината имаше концепция за сходна либерализация на бранша, само че тогава се планираше на борсата да бъдат изведени единствено небитовите консуматори, които са присъединени към разпределителната мрежа на 30 и над 30 киловата мощ - да вземем за пример дребна пекарна, хладилно хале или по-голям офис. Сега сходно разграничаване не се предлага и даже обектът да се намира в гараж отново ще бъде обзет от измененията стига партидата на електромера да е фирмена.

Според Николов задачата е новите разпореждания да бъдат утвърдени още през юни, тъй че КЕВР да може да направи своите калкулации за новите цени на тока за бита, като вземе поради тази смяна.

Какво тъкмо се предлага

Сега Комисията за енергийно и водно контролиране дефинира цените, по които крайните доставчици (ЕРП) продават електрическа сила на битови и небитови клиенти за обекти, присъединени към електроразпределителна мрежа на равнище ниско напрежение. С препоръчаната от Николов смяна от това изречение отпада думата " небитови ", с което на процедура всички юридически лица ще би трябвало да излязат на свободния пазар.

Важно изменение е и това, че електроснабдителните сдружения на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго-про няма да могат непосредствено да обезпечават снабдяването с електрическа сила на обекти на небитови крайни клиенти, присъединени към електроразпределителна мрежа на равнище ниско напрежение, когато тези клиенти останат без снабдител. В такива случаи потребителите ще изпадат в състояние на доставяне от Доставчик от последна инстанция, каквито отново може да са трите ЕРП, само че при доста по-високи цени на силата. Именно такава е практиката и сега при всички консуматори на свободния пазар.

КЕВР също по този начин към този момент ще може да следи за съществуването на ограничаващи договорни практики и разпореждания за изключителност, които може да попречват всички клиенти, без значение от типа им, да подписват контракти по едно и също време с повече от един снабдител или да лимитират избора им на снабдители. При определяне на сходно нарушаване ще се постанова имуществена глоба от 50 000 до 1 000 000 лева

Как ще стане смяна

Според законопроекта в 15-дневен период от обнародването на закона крайните доставчици ( " ЧЕЗ Електро ", " ЕВН Електроснабдяване " и " Енерго-про Продажби " ) би трябвало да изпратят съобщение за преустановяване снабдяването с електрическа сила, считано от 1 октомври 2020 година, до всеки собствен небитов клиент. Вероятно това ще стане по пример направен от КЕВР.

Самите консуматори пък ще би трябвало да си изберат снабдител на ток, като от 1 юни влизат в действие нови, много опростени правила, за това. Единственото, което даден клиент би трябвало да направи, е да се свърже с определения нов търговец и да подписа съответния контракт с него. Оттам заявката се подава до съответния мрежов оператор не от клиента, а от новия снабдител на електрическа сила, освен това по електронен път. Целият механически развой се прави служебно от съответния оператор на електроразпределителна мрежа - сдруженията на " ЧЕЗ Електроразпределение ", " Електроразпределение Юг " и " Електроразпределение Север ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР