Всички възможни мерки са на масата. От развитието на ситуацията

...
Всички възможни мерки са на масата. От развитието на ситуацията
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Вирусът удря точно там, където има грубо неспазване на мерките

 " Всички вероятни ограничения са на масата. От развиването на обстановката ще се вземат решения какво и по кое време да се наложи ". Това съобщи в предаването " Здравей, България " основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.

" Ако заболеваемостта пораства заплашително, е отворена опцията за връщане на най-сериозните ограничения. Много се надяваме това да не стане ", сподели още доцент Кунчев.

Той посочи, че санкцията, която ще бъде наложена на премиера Бойко Борисов, за това, че беше без маска в Рилския манастир, ще е 300 лв.. Ще бъдат санкционирани и репортерите, и операторите, които не са спазили разпоредбите. Предписания са изпратени и на Народното събрание, тъй като и там разпоредбите не се спазвали напълно прецизно.

" Министерски съвет единствено удостовери, че откакто има на нарушаване на разпоредбите, в действителност ще бъде формиран акт и е обикновено да се реагира по този начин. Важно е при всички случаи на неспазване на разпоредбите да дадем образец, че контролът работи. Започнахме с партийните централи, с Националния стадион, връчихме и наставление на Народното събрание, защото и там не се съблюдаваха както би трябвало разпоредбите и продължаваме на всички места, където установим неспазване “, сподели още доцент Кунчев.

Той още веднъж прикани за съблюдаване на актуалните противоепидемиологични ограничения.

" Вчера уведомихме всички шефове на РЗИ, че трябва да потърсят всеки орган за надзор, който може да се включи в този развой, с цел да се почувства този контрол на всяко едно място, с цел да разберем, че в случай че ние не се пазим, няма по какъв начин страната с централизирани ограничения да ни обезпечи 100% отбрана. Донякъде разбирам прочувственото предпочитание да отхвърлим всичко и да забравим това и да продължим да живеем пълноценно, само че е реалност, че вирусът продължава да циркулира и това крие опасности. Трябва непрестанно да се припомня за ограниченията, тъй като те са основни - и дистанцията, и персоналната хигиена, и дисциплината. В последните две седмици тези високи стойности ни демонстрираха, че вирусът удря тъкмо там, където има жестоко неспазване - събиране на ловна дружинка, партийно събиране, религиозно и спортно събиране. Нещата са ясни “, уточни Кунчев.

Той поддържа настояването на лечебните заведения и БЛС да се прави PCR тест на всеки, който влиза в болница.

" Продължаваме да се чудим по какъв начин тъкмо се предава вирусът. В едно семейство един инфектиран и не го предава на останалите. А в Перущица пасторите за нула време заразиха толкоз хора ", разяснява доцент Кунчев.

" Изведнъж взехме решение, че казусът е приключил, слагаме точка, тръгваме на море. За страдание не е по този начин ", разяснява още той.

Доц. Кунчев изясни още, че не повече от 20% от инфектираните влизат в болница и не повече от 4-5% имат потребност от интензивни грижи. Той още веднъж прикани да пазим възрастните хора.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР