Всички в туристическия бранш сме еднакво долу. Трябва да се

...
Всички в туристическия бранш сме еднакво долу. Трябва да се
Коментари Харесай

Министър Николова във Варна: Всички сме еднакво долу! Кризата е възможност и трябва да се възползваме максимално от нея!

 " Всички в туристическия отрасъл сме еднообразно долу. Трябва да се хванем за косите, да се издърпаме, с цел да се надигнем и спасим! " Това разяснява през днешния ден след среща в к.к. Златни пясъци вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова, съобщи кореспондент на Varna24.bg

Ето какво още съобщи министър Николова:

" Последната седмица организирах поредност от срещи с представители на туристическия бизнес по Черноморието, а преди този момент и с редица национално и районно показани организации на сектора.

Изводът от всички тях е един - в никакъв случай до момента секторът не е бил поставян на колене, както това се случи поради пандемията. Щетите са големи и те мъчно могат да бъдат преодолени. Но един от вероятните способи за понижаване на последствията е представителите на другите сегменти от сектора да седнем на една маса и сами да си помогнем. Затова след многото полемики взехме дружно решение да бъде основан Консултативен съвет към вицепремиера и министър на туризма.

Предвиждам да бъде формиран при започване на септември, като ще има няколко съществени цели в работата си.

Основен фокус ще е в най-кратки периоди да бъде създаден екшън проект за подготовка на зимния сезон. Важно е допустимо най-рано да бъдат посочени съответни и работещи ограничения за подкрепяне на бизнеса, по какъв начин да привличем туристи в главните ни зимни курорти и по какъв начин да подсигуряваме безвредна и здравословна среда за туристите.

Друг значим акцент ще е незабавната работа по рекламна тактика за дестинация България. Нужно е да се набележат маркетингови начинания, които да се концентрират върху популяризирането на нишовите туристически артикули, като СПА, балнео, селски, еко, винено-кулинарен и други типове туризъм. Очакванията са, че точно такива услуги ще стават все по-предпочитани, защото всички разбори сочат, че обществената изолираност ще се резервира още дълго време. А туристите ще търсят артикули, разнообразни, от познатите до момента, при които няма огромно скупчване на хора на едно място.

По време на диалозите ми с сектора от тяхна страна бе откроена нуждата страната ни още веднъж да взе участие в районните туристически тържища в Европа, на които да се подчертава върху по-малко познатите ни артикули.

Още от в този момент би трябвало да стартира подготовката за летен сезон 2021 година. В момента секторът у нас и на международно равнище минава през най-голямата си рецесия и възобновяване ще продължи и през идващите години. Добре е допустимо най-рано да очертаем съответни стъпки и действия, които да насърчат пътуванията на българите у нас, да привлекат повече задгранични туристи и да подкрепят развиването на един от водещите стопански браншове за Българската стопанска система.

Настоящата международна рецесия ще има дълготраен резултат върху туристическия бранш, който има един от най-големите приноси в брутния вътрешен артикул на страната.

България не е и няма да бъде изолиран случай от международния развой. И всяко изказване, че последствията могат да бъдат преодолени за година или две е несериозно.

Днес ние виждаме действителния резултат от пандемията и това е тъжно. Много хора пострадаха, доста бизнеси са на ръба на оцеляването.

Колкото и да е тежка обстановката, в този момент е моментът да заrърбим разликите си, да превъзмогнем значимостта си, и да изработим проект по какъв начин да се спасим сами. В сегашната обстановка няма " значими " и " по-важни " сегменти от туристическия бранш. Всички сме еднообразно долу и дружно би трябвало да се издърпаме за косите, с цел да се спасим.

Нямам упоритостта да вършим големи стъпки за излизане от рецесията, желая да начертаем дружно дребните и работещи такива - за година, по-късно за още една и по отношение на постигнатото, да намираме постоянните основи, които да градим, с цел да вървим напред.

И тук не би трябвало да имаме илюзии, че след две или три години туристическият бранш ще наподобява по метода, по който го познавахме. Не. Много показа и привички ще бъдат изменени и единствено гъвкавите и адаптивните, ще съумеят. Колкото повече сме единни и се поддържаме, толкоз повече дружно ще съумяваме.

От няколко години насам се следи устойчивата наклонност за туризъм, който зачита традициите, екоситемите и се опълчва на бетонирането на бреговите линии. Настоящата рецесия катализира тези трендове и от ден на ден стартира ориентировка от всеобщия туризъм към нишовия. Тук България има доста какво да предложи като туризъм - планински, велотуризъм, СПА, винен, исторически, набожен, селски, фестивален, атракционен, зелен, рисков и прочие Можем да чакаме, че и морската отмора ще бъде друга: ще се търси комбиниране на разнообразни форми на дейна отмора със здравословни СПА процедури. Както и по- динамичен вид на лятна почивка: море и опознаване на локалните обичаи или културно-историческото благосъстояние на страната ни.

Кризата е опция и аз предлагам да се възползваме по най-хубавия метод от нея. Българските туристи са едни от най-обичаните в южните ни съседки. Тази година българското Черноморие и зелените ни планини са за българите. Сега е моментът и вие, и ние да покажем на сънародниците ни, че са значими за нас, мечтани, чакани и ухажвани туристи.

От здравословна позиция с изключение на тази, евентуално и през идната година туристите в международен мащаб ще заобикалят огромната централизация на хора на едно място или прекомерната физическа непосредственост. Туризмът, изключително планинският, има опция да се развива посредством планинско колоездене, преходи, наблюдения на животни и птици в биорезервати, потребление на опциите за туризъм, които оферират нашите пещери, както и други от по този начин наречените " зелени варианти ".

Въпреки че международната здравна вероятност към момента е неподходяща, ние насърчаваме българите да възнамеряват ваканциите си тук, в България.

Искам да споделя с вас и още една опция, която заслужава внимание. В собствен отчет парижкият институт Монтен приказва за цифрова гражданска война във френския туризъм. Според тяхно изследване 54% от американските туристи във Франция декларират, че са повлияни в избора си на дестинации от фотоси или видеоклипове, оповестени в обществените мрежи. 40 на 100 от същата тази група по-късно споделят своите фотоси и туристически опит в същите обществени мрежи. Този извод е доста индикативен за посоката, в която се развива туризмът. Дигиталните технологии дават опция на актуалните туристи да намерят своите самостоятелни направления и предложения.

Затова, съгласно мен, дигитализацията на туристическите услуги може да разреши по-добро систематизиране на потоците от туристи и да разпространява дестинации, които към момента не са толкоз известни.

И това е единствено един образец от всичко, върху което би трябвало да мислим дружно, с цел да изведем туризма от пандемичната икономическа рецесия. На вас се падна времето, в което понятието " обичаен " туризъм би трябвало да бъде изпълнено с ново наличие. Предизвикателството е голямо и с общи старания би трябвало да се оправим по най-бързия и сполучлив метод с него.

Предлагам туристическият бранш да излъчи свои представители в съвет под мое управление, която да създаде екшън проект за зимния сезон и стъпки за всеки следващ летен сезон.

На първо място държа да благодаря на всички хотелиери и ресторантьори, които макар извънредно тежките времена отвориха своите обекти, задържаха своите чиновници на работа и оказват туристическата услуга на искащите. Благодаря и реверанс за напъните да не оставят бранша да загине изцяло. Благодаря и за подадената ръка дружно да търсим решенията.

Какво направихме досега: От през вчерашния ден туроператорите към този момент могат да аплайват за държавната помощ от 35 евро. Всички нужни документи, както и насоки за подаване на заявки са качени на формалния уебсайт на Министерството на туризма. Благодарение на бързата реакция, в извънредно къси периоди, в границите на няколко дни бяха създадени и утвърдени нужните формуляри, с което се усъвършенства и времето, в което искащите ще могат да се възползват от дотацията.

Изключително значимо е тази мярка да подкрепи също така лято и идния зимен сезон, само че и сезоните през 2021 и 2022 година, с цел да се възвърне напълно най-засегнатият бранш, съобщи още министърът. Тя уточни още, че за държавната дотация са заделени 55 млн. лева от държавния бюджет, а анализите демонстрират, че мярката ще докара до 400 хиляди нови туристи.

Помощта се дава на туроператори, които употребяват въздушни превозвачи с действен лиценз за осъществяване на чартърни линии до нашата страна за туризъм. Субсидия се отпуска за всяка заета седалка за всеки полет, като потенциалът на самолета не е по-малко от 100 места. Всички туроператори, без значение от тяхното местоположение, да употребяват услугите на въздушни превозвачи с годен действен лиценз, публикуван в Република България или друга страна член на Европейския съюз, или страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария или трета страна.

Схемата за държавна помощ обгръща полетите, осъществени в интервала от 14 май до 31 декември 2020 година и съставлява първа фаза от антикризисната мярка. Полетите, които ще се правят през интервала от 01.01.2021 година до 14 май 2022 година ще са предмет на нова нотификация. Максималният размер по схемата за държавна помощ не може да надвишава 800 000 евро на дружество по фаза 1 под формата на директни безплатни средства, като всички употребявани стойности би трябвало да бъдат в брутно изражение, т. е. преди приспадането на налози или други такси.

Вчера Народното събрание направи следващите облекчения, свързани с нашия бранш - като с дефинитивно решение Данък добавена стойност за туроператорите беше намелен на 9%, мярката е краткотрайна и ще работи от 1 август тази година до 31 декември 2021 година Данък добавена стойност беше понижен и за нискоалкохолните питиета - бира и вино да края на идната година.

Работодателите от бранш туризъм могат да се възползват обществената мярка 80:20, с цел да задържат своите чиновници на работа.

Хотелиери предложиха 2 обекта за карантиниране на туристи в Слънчев бряг и Златни пясъци. За курорта Златни пясъци представителите на бизнеса дефинираха хотел " Златен рог ", който е с потенциал 120 стаи. В Слънчев бряг беше посочен хотел " Дел Мар " с към 30 стаи. Предстои специалисти да ревизират местата за настаняване и да ги потвърдят, ще бъдат контрактувани и финансовите параметри.

Водим договаряния с Министерството на финансите това да бъде за сметка на страната. Идеята е от бюджета да се поемат разноските както за нощувки, по този начин и изхранването по време на насилствения престой. Искам да акцентира още веднъж, че все още в курортите ни няма нито един доказан случай на екскурзиант с позитивна проба за COVID-19.

В допълнение държавното управление направи значими стъпки да отвори границите на страната ни за обичайните туристи от Молдова, Северна Македония, Кувейт, Сърбия, Израел, Албания, Косово, Босна и Херцеговина и Черна гора. Те ще бъдат допускани в страната против PCR тест, изработен до 72 часа преди влизането в България.

В края на деня през вчерашния ден бе издадена нова заповед за облекчение влизането на украински туристи в България, тъй като тази страна има капацитет за огромен приток на гости у нас и повече доходи за бранша. С нея отпада условието за показване на 72-часов PSR тест. Мярката ще важи за всички украински жители, освен за туристи, и напомни, че в Украйна се намира и най-голямата българска диаспора. Връзките сред двете страни в туризма имат дълги и положителни обичаи.

През предходната година Украйна е заемала шесто място в класацията за входящ туризъм у нас с над 471 хиляди визити на нейни жители, осъществили растеж от 24 на 100 по отношение на 2018-а. Сега коронавирусът ни изправя през съществени тествания, само че ограниченията на държавното управление ще насърчат двустранния продан на туристи ", разяснява министър Николова.

Повече вижте във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР