Всички в администрацията ще трябва да говорят и пишат на

Всички в администрацията ще трябва да говорят и пишат на ...

В администрацията – само на български! И без SMS-и на "шльокавица".


Всички в администрацията ще трябва да говорят и пишат на български, а електронните съобщения ще бъдат само на кирилица. Това предвижда законопроектът за българския език, внесен от "Обединени патриоти".

Със закона се цели да се запази българският език като основа на българската национална идентичност. Патриотите са провокирани и от това, че в страната се използват и други езици в някои институции. Лидерът на парламентарната група Волен Сидеров даде пример с униформите на полицаите, на които надписите са на английски език.

Според новите текстове чиновниците, които говорят или пишат на език, различен от българския, ще бъдат санкционирани с глоби между 1000 и 5000 лева.

"Задължаваме в българската администрация да се говори и пише само на български език. На 1/5 от територията на страната в някои администрации си позволяват да говорят на небългарски езици", каза Искрен Веселинов.

Също така всички електронни съобщения вече ще трябва да бъдат на български, а всяко електронно усторйство - телефон, компютър, да подлежи на кирилизация.

"Електронните съобщения ще трябва да бъдат на български, множество от операторите и банките, които ни тероризират с шльокавица, ще трябва да си преосмислят политиката", каза още Веселинов.

"Това е един закон, чрез който ще се опитаме чрез санкции да се наложат определени правила, които да се спазват от всички", заключи Борис Ячев.

 
Автор: Василия Пейчева

Източник: dnes.bg