Всички усилия, които предприема служебният кабинет, е да не се

...
Всички усилия, които предприема служебният кабинет, е да не се
Коментари Харесай

Стефан Янев: Пълното затваряне е крайна мярка, искаме да го избегнем

Всички старания, които подхваща служебният кабинет, е да не се стигне до локдаун. Това е една последна мярка, която ние желаеме да избегнем целеустремено. Това съобщи министър-председателят Стефан Янев, който дава отговор през днешния ден онлайн на въпроси на жители и медии във фейсбук страницата на Министерски съвет.

" В тази посока работим от началото на първия длъжностен кабинет, когато беше модифицирана цялата методика в отговор на рецесията COVID-19. Беше квалифициран цялостен пакет от принадлежности, който беше прилаган цяло лято. Мерките бяха щадящи, с цел да може бизнесът да работи, стопанската система да работи, хората да бъдат относително спокойни и в положение да водят естествен метод на живот в изискванията на подобен вид заболяване ", уточни Стефан Янев.

Премиерът съобщи, че здравната тематика се употребява от множеството политици в изискванията на предизборна конюнктура, само че увери, че работата на ръководения от него длъжностен кабинет ще бъде да не се стигне до цялостно затваряне.

" Пикът на заболеваемостта може би е в развой на преодоляване, на постигане на някакво плато. Надявам се идващите дни това да се удостовери. Добрата вест е, че имаме доста по-голям размер от хора, които се тестват на ежедневна база - 50-60 хиляди ", добави още Стефан Янев.  Над 10 000 коронавирус кревати са разкрити в страната. Над 930 са леглата за интензивно лекуване в цялата страна, регистрира той. Янев счита, че общата леглова база на този стадий е задоволителна и не належащо да се усилва. При леглата за интензивно лекуване обаче се търсят още благоприятни условия и евентуално в идващите седмици, до 10 дни, ще има от 60 до 100 нови интензивни кревати. Материалната обезпеченост е направена, системата работи в предсказуеми граници, уточни Янев. Проблемът съгласно него е с човешкия капитал в здравната система.  " Усилията ни са да държим здрава нашата система и тя да бъде работеща. Ако се срине здравната система, няма значение кой има документ ", уточни министър председателят.

До десетина дни децата може да се върнат в класните стаи, счита той. Утре ще бъдат отворени офертите за щадящите проби, за които Министерският съвет взе решение на последното си съвещание да бъдат закупени. След като се види какви са опциите за бърза доставка и се реши в какви периоди може да стане тя, допускам, че през идващите десетина дни децата може да се върнат в класните стаи, заяви още той.

Служебният министър председател напомни, че ваксини в България има и прикани хората да се ваксинират с препарат по собствен избор. Той добави, че обособени министерства към този момент са изготвили статистики за броя на имунизираните държавни чиновници, само че към момента няма ясна картина за администрацията на Министерския съвет. 

За инфлацията и приходите

Инфлацията в България е в рамите сред 3 и 4%, като се чака до края на годината да е към 4.5%, разяснява служебният министър председател в отговор на въпроси за социално-икономическата обстановка у нас. Янев посочи работата на служебния кабинет, който по думите му още от май месец е работил в посока повишение на приходите на популацията и на обществените заплащания.

" Добавката от 50 лева за пенсионерите беше непокътната за цялото лято. В следствие тази добавка набъбна на 120 лева От 25 декември влиза в действие новото предписание за пресмятане на пенсиите, при което изчислителният стаж се усилва. Така всички пенсионери ще получат покачване на пенсиите си. Увеличени са заплащанията и в помощта за отопление. С актуализацията на бюджета сумите са над 530 лева на месец на семейство. Грижите на страната са на място, където би трябвало ", съобщи министър председателят. 

" Инфлацията е този феномен, който е противоположната страна на възобновяване на стопанската система. Инфлацията в България е измерима с инфлацията в цяла Европа. Тя се дължи както на възобновяване на стопанската система, по този начин и на повишението на цените на горива и електрическа енергия. Този развой го има в цяла Европа. Тя е в рамите сред 3 и 4%, като се допуска до края на годината да е към 4.5%. Това се приема за обикновено от икономическа позиция и въздействието ѝ върху семействата не се чака да е огромно ", уточни Янев. 

Според него стопанската система ни към този момент не просто се е възстановила до предкризисните равнища, само че имаме и напредък по отношение на 2019 г. Без развиване на стопанската система целият ни живот ще страда от някакви дефицити, посочи той.

За енергийната рецесия

В министерство на енергетиката към този момент има основана работна група, която да създаде една стратегическа рамка, която да предопредели какви са потребните ходове за развиване на енергетиката в идващите десетилетия. " Определихме евентуалния живот на въглищните централи до 2038 г, 2040 година България има два реактора и е добре да се вземе решение да се построят като нова централа и мощ. Добре е да се реши по какъв начин ще се намерят вложители и какви ще са връзките на страната с тях, тъй като е стартират един развой, само че е спрян и би трябвало да се реши какво да се прави ", добави министър председателят

Държавата има благоприятни условия да въздейства на цената на тока и да не наруши правилото на свободния пазар. Тези благоприятни условия ние сме ги анализирали и някои от опциите сме употребявали към този момент. Има тези, по които още се търси опция за реагиране. И през днешния ден предстоят експертни диалози, уточни Стефан Янев.

" Ние работим по всички тематики. Няма тематика, която сме неглижирали. Имаме проблем с цените за електрическата сила за битовите консуматори, която ще се взема решение оттук насетне с небосвод 1 януари, когато от КЕВР би трябвало да бъдат оповестени новите цени. Има време за взимане на тези решения и това е отговорност на доста хора. За потребителите на сила на свободния пазар обявихме решението на Министерски съвет за подпомагането на над 630 000 бизнес консуматори в страната. Решението ни е посредством преразпределение на дивидента на АЕЦ " Козлодуй "  към страната, който е изискуем. Това систематизиране на към 450 млн., което ще бъде в границите на сметките за октомври и ноември. На базата на платените сметки за съответния месец, всяка компания ще има право да получи по 110 лева на всеки консумирам MWh като помощ от страната. Имаме взаимност, шерване на облагата на енергийно дружество към потребителите като мярка за поддръжка на бизнеса ", съобщи Янев. 

Той посочи, че за компаниите, които не са сключили контракт за доставка на електрическа сила, които са към 256 000, е изработен механизъм за спомагателна помощ от 30 лева Така тези компании ще получат по 140 лева помощ от страната за октомври и ноември, пресметна Янев и изрази вяра през декември към този момент да има работещ парламент и да се подкрепи бизнесът.

За подготовката на изборите

По думите му подготовката за изборите върви обикновено. " Имаме график и съгласие сред дейностите. Тази година организираме трети избори. За нас това са втори избори и се знае какво се прави. Всичко върви редом ", сподели още министър председателят. 

Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР