Всички управници по един или друг начин са се учили

...
Всички управници по един или друг начин са се учили
Коментари Харесай

За да управляваш, ти трябват врагове, не приятели

Всички управници по един или различен метод са се учили и се учат, а вероятно и ще не престават да се учат от йезуитите. И съществена тяхна максима продължава да бъде популярната, отблъскваща по своя цинизъм, само че явно ефикасна имитация на опортюнистите от йезуитския медал: „ Целта оправдава средствата ".

Защо не са нужни другари на властта?
Защото те желаят услуги, основават взаимни отговорности и обвързаности; с две думи - приятелите отслабват силата на властимащите. По забавен е въпросът за какво са нужни врагове, на кого са нужни и изобщо защо по-конкретно става дума.

Враговете са нужни, с цел да оправдава политическата класа своите дейности, изключително когато става дума за разнообразни форми на принуждение или други непопулярни ограничения. Враговете са нужни, с цел да се раздели обществото, с цел да бъде то обезсилено, манипулирано, по-лесно ръководено. Хитрите управници постоянно намират формулата за това. Преди Десети ноември ръководещата Българска комунистическа партия още през цялото време на своята власт настрои българското общество против някогашните елити - политици, офицери, интелигенция, бизнесмени и техните близки и поддръжници. Така тя реализира две съществени цели. От една страна се разправи по най-жесток метод със остарелия хайлайф и ограби неговите активи, скъпоценности, заводи и парцели, а въпреки това, сътвори голяма маса уплашени и алчни опортюнисти, амбициозни и безскрупулни последователи на новата власт, жадни за власт и облаги.

По времето на Тодор Живков, по тази линия на неприязън бяха изправени служащите
против селяните, с цел да бъдат заграбени земите на последните и основани социалистическите ТКЗСта. В следствие по този начин наречената „ класова битка " изискваше нови и нови врагове и
противодействия - служащи против интелигенция, официални против неофициални групи и други.

След Десети ноември, по време на по този начин наречения Преход, обстановката в огромна степен се повтаря. Комунистите бяха оповестени за зложелател номер 1, обществото се раздели на комунисти и антикомунисти, като и до през днешния ден ръководещите по всевъзможен начин подхранват това опълчване. Спомняте си, незабавно след Десети ноември тук-там се стигаше и до физически саморазправи.

Днес обстановката наподобява по-спокойна, само че двете групи са поредни в своята неприязън. Любопитното е, че болшевик номер 1 на страната, министър председателят Бойко Борисов, е един от хората, които изключително интензивно употребяват антикомунистическата реторика.

По време на продоволствената рецесия, при започване на 90-те, беше изработен опит за конфигуриране на служащите против селяните, който продължи за малко. Днес това към този момент е невероятно, тъй като селяни съвсем не останаха, а и магазините са пълни/друг е въпросът че хората нямат пари, само че това важи и за служащите, и за селяните/.

С преодоляването на властта от олигархията и мафиотизирането на страната се оформиха нови линии на неприязън. Русофили против рософоби, соросоиди против националисти и прочие.

В последните месеци и даже години изключително интензивно текат разнообразни форми на опълчване във връзка преодоляването на правосъдната система от статуквото и в тази ситуация съответно избора на Иван Гешев за основен прокурор. Настройват се един против различен както жителите, по този начин и магистратите. Да не забравим, че главен катализатор на публичността в тези дейности играят огромна част от жълтокафявите медии, кукловодите са едни и същи.

За да съществува и процъфтява, властта ще изобретява нови и нови врагове. За да живеем обикновено, ние би трябвало да се противопоставим. Как?

Автор: Калин Илиев/actualno.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР