Всички училища ще започнат учебната година нормално на 17 септември.

...
Всички училища ще започнат учебната година нормално на 17 септември.
Коментари Харесай

Преди първия учебен ден: Образователният министър с всичко важно за учители и ученици

Всички учебни заведения ще стартират образователната година обикновено на 17 септември. Близо 60 % от базата в страната се ремонтира. Там, където към момента има поправки, има и други възможности и учениците ще бъдат пренасочени в друго учебно заведение, това сподели в „ Седмицата “ на Дарик министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
 
„ Има невиждано огромен брой поправки тази година на учебни заведения и детски градини - над 1100 учебни заведения единствено бяха ремонтирани. Има и такива, които изцяло се обновяват. Няма по какъв начин, обаче, да обхванем всички нуждаещи се от поправки. Има единствено 3 месеца почивка “, изясни министърът и добави, че учебните заведения в страната, където към момента текат поправки, ще бъдат пускани поетапно, а до тогава учениците ще учат в други учебни заведения.

 
„ В Кърджали е такава обстановката. 60% от базата в едното учебно заведение се ремонтира и няма да е готово до 15 септември. Учениците ще учат в други учебни заведения, което основава известно стеснение. В Русе учебното заведение „ Христо Ботев “ е по този начин. Подобна е обстановката и в Ихтиман - най-голямото учебно заведение. В Търговище най-голямото учебно заведение няма да е готово, само че до 2 месеца се чака да завърши. Навсякъде, където не престават ремонтите, е направена организация с кметовете и регионалните шефове. Извиняваме се за неудобството, само че няма по какъв начин да ремонтираме учебни заведения, без да има краткотрайно стеснение “, добави министър Вълчев.

 
Всяко дете би трябвало да учи и посредством взаимната работа на институциите се прави опит всички деца да учат и да не отпадат от учебно заведение, изясни министърът.
 
„ Имаме до 11-12%, които напущат прибързано просветителната система “, уточни той и добави, че трябват многогодишни поредни старания, с цел да се преодолее този проблем.-->
 
За първи път при започване на идната година от доста време учителската заплата ще надвишава междинната за страната, даде обещание министърът.
 
„ Не единствено заплатата, само че и общественият статус, и отношението на родителите, и модернизирането на обществото - всичко това прави релативно по-малко търсенето на учителската специалност. Това е проблем на всички общества, само че при нас е по-голям. Много по-трудно е да се стимулират младежи да станат учители. Младият човек си мисли, че светът е огромен и благоприятни условия дебнат отвред. Не е податлив да се затваря в учителска специалност. Докато 30- и 35-годишни хора към този момент имат търсене, тъй като виждат, че това не е толкоз неприятна алтернатива. Дори има IT експерти, които желаят да станат учители “, уточни министър Вълчев.

 
По думите му има терзание за броя на учителите, изключително по-младите, само че въпреки всичко се усещат и положителни сигнали.
 
На въпрос по кое време всички учебни заведения в България ще имат електронни дневници за облекчение на родителите, министърът изясни, че се готви за идната година.
 
„ Надявам се следващата година да намерим средства да финансираме всички учебни заведения, които желаят закупуването. Не можем да ги създадем внезапно наложителни. Това учебно заведение, което избере да води електронен дневник, няма да бъде задължено да води и книжен. Може да има е електронен бележник “, уточни министър Красимир Вълчев.

 
По мотив нашумялата тематика последните седмици, министърът съобщи, че Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще бъде изведен от Българска академия на науките и ще бъде ориентиран най-вероятно към Министерство на образованието, само че към момента предстоят решения.
 
„ Докато институтът е към структурата на Българска академия на науките, ние не можем да вършим там каквито и да е преобразования. Това е едно общодържавно обслужване, само че то допуска симбиоза сред оперативна и научна активност. Затова те са обичайно в Българска академия на науките, по тази причина техните разноски са класифицирани като разноски за просвета. Желанието им да са към МОН, е желанието да запазят статута си на научна организация. Няма проблем да го запазят този статут към която и конструкция да са “, добави министърът. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР