Всички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната

...
Всички ученици във всички училища в страната ще започнат учебната
Коментари Харесай

При заразен с COVID-19 ученик ще се карантинира целият клас

Всички възпитаници във всички учебни заведения в страната ще стартират образователната година присъствено. Ще има посрещане на възпитаници на 15 септември, само че няма да има огромни тържества и събирания. Ако в даден клас се откри случай на инфектиран възпитаник с COVID-19, ще се карантинира целият клас за една или две седмици. Само в такива случаи ще се минава към отдалечено образование и то за времето на карантината, като на него ще се гледа единствено като на спешна и обезщетителна мярка. Това излиза наяве от отговорите на МОН на въпроси на " Сега ", които слагат и редица родители месец преди старта на новата 2020/21 образователна година.

От министерството обясниха, че е планувано образователната година да стартира във всички учебни заведения в страната присъствено, при съблюдаване на предписанията на здравните управляващи - отдалеченост, защитни средства и стерилизация на пространствата. В случай на инфектиран преподавател или възпитаник, ще се следват напътствията на здравните инспекции, като не се планува затваряне на цялото учебно заведение , а единствено карантина за обособен клас. Ако има повече инфектирани, може да се стигне до затваряне на учебно заведение за дните, в които се постанова да се изчакат резултати от проби и да се извърши стерилизация. В такива случаи може да се превключи на отдалечено образование за няколко дни, само че единствено за съответния клас или учебно заведение.

В момента работна група на специалисти от МОН, Министерство на здравеопазването и други институции разискват единни правила за всички просветителни институции за образование по време на епидемиологична конюнктура - това е здравният протокол, който ще е наложителен за всички. Обсъждат се също по този начин и целесъобразни тактики и решения за организацията на образователния развой, които МОН ще даде на образователните заведения, като всяко ще може да реши съгласно опциите си по какъв начин да провежда образователния развой при случай на COVID-19 в школото. " Училищата са с друга материална база и всяко едно би могло да избере по какъв начин да провежда часовете и междучасията, с цел да се лимитират оптимално контактите и да не се позволява болест. Затова всяко учебно заведение ще създаде проект за организация на образователния развой, тъй че да няма скупчване на възпитаници. Възможно е да има друг час на започване на образователните часове, на междучасията . Указанията ще бъдат разисквани с необятен кръг представители на просветителната общественост, с родители и обществени сътрудници. Препоръките ще бъдат направени в интервал от време, задоволителен за организация на самите учебни заведения ", показаха от министерството.

Участници от работната група споделиха пред " Сега ", че МОН не е избрало хибридния вид, при който част от учениците учат присъствено, друга част - отдалечено, както и делене на класовете на групи, които да редуват присъствени с онлайн занимания, защото той е много сложен за учителите. Затова е предпочетена така наречен " тактика на превключване ", т.е прекосяване към отдалечено образование единствено за класа или учебното заведение, в който е открит случай на инфектиран с ковид, и то за дните, в които тече карантината. Все още се разисква дали тя да е една или две седмици.

Сред наложителните правила, които сега се разискват със здравното министерство, ще са постоянна стерилизация на класните стаи и коридорите, известяван на родителите при положение на определяне на инфектиран в даден клас, правила за дейности при възпитаник със признаци, както и 5-минутна утринна сказка, обвързвана с ковид - ще се приказва за потребността и изгодата от стерилизация, ще се обръща внимание на възприятията и страстите на учениците в коронавирусната обстановка и така нататък

Сред препоръчителите ограничения, които МОН ще даде на учебните заведения в чисто организационно отношение, пък са обезпечаване на еднопосочни направления в коридорите , потребление на кетъринг вместо стол, отделяне на обособени зони за отдих, обособяване на класовете, доколкото е допустимо, носене на маски по коридорите и от възпитаници, и от учители (в класната стая учителят ще може да е с шлем или маска по желание) и други Някои учебни заведения имат свободни класни стаи, други - повече пространство в двора, трети могат да употребяват прилежащото читалище. Затова и ще се даде организационна независимост на учебните заведения да решат какви дейности да подхващат при положение на ковид. Те би трябвало да изготвят свои проекти за превключване, краткотрайно, към различен режим на работа.

Това значи, че в даден миг фактически може да се окаже, че два класа от един випуск в едно школо ще учат онлайн (поради случай на COVID-19 в тях), а други два класа от същия випуск в същото школо ще си продължат присъствено. Това обаче ще е единствено краткотрайно - до момента в който мине карантината на учениците. Т.е. няма да има вид първи клас да стартират годината присъствено, шести - отдалечено, а девети примерно - смесено, и тази организация да продължи по този начин до края на образователната година.

Смесеният вид на образование също така не е регламентиран законово. Подготвените от МОН промени в учебния закон, които към този момент са признати единствено на първо четене, плануват до 20% от часовете да са отдалечени, само че единствено за новаторските учебни заведения. Планирана е и опцията по медицински аргументи даден възпитаник да учи отдалечено. Ако се постанова обособен възпитаник да отсъства - по болест, да вземем за пример строшен крайник, или в случай че се постанова родителите му да пътуват заради лекуване в различен град, той също ще има опция да учи от у дома посредством виртуална класна стая, до момента в който учителят преподава в действителна класна стая.

Източници на " Сега " разясниха и че МОН обмисля да сътвори банка с аварийни учители на регионално и национално равнище, в която да се включат даже и студенти, които да оказват помощ на системата при положение на потребност от заменяне на болни учители. Все още се обмислят работещи решения за първия образователен ден - никога на 15-и септември няма да се вършат обичайните огромни тържества със скупчване на стотици възпитаници и родители, само че пък се умува по някакъв вид на безвредно посрещане за учениците.

 

СРОК

До 25 август 2020 година на просветителните институции ще бъдат препоръчани два протокола - един за организацията на образователната активност (с целесъобразен темперамент, където ще има необятен, отворен лист от благоприятни условия за използване от учебните заведения при спешна ситуация) и един за здравната страна на казуса (със наложителни ограничения за съблюдаване от всяко училище), написа и ръководителят на Съюза на работодателите в системата на националната култура Диян Стаматов в профила си във " Facebook ".

По думите на Стаматов в първите дни на септември всяко учебно заведение би трябвало да има създаден свободен, отворен работен проект (екшън план) за дейностите за превключване за малко време за работа в отдалечена среда. Ще бъдат препоръчани промени в Наредбата за приобщаващо обучение за залагане на спомагателни благоприятни условия за наваксване на пропуснат образователен материал при насъбрани избран брой отсъствия. Ще бъде препоръчана и опция всяко учебно заведение да избира какъв вид наставнически срещи да приложи - в действителна или в отдалечена среда.

" Изключително значимо е информиране на родителите по всички канали за методите на смяна на образователната активност и ясно координиране с тях на зародили промени. В протоколите ще бъдат изброени и спецификите за – носене (или не) на маски, методите за осъществяване на образователните действия по характерни часове като физическо, музика, информатика; провеждането на храненето в стола и други характерни особености ", споделя Стаматов.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР