Всички ученици в страната ще провеждат присъствени занятия от понеделник,

...
Всички ученици в страната ще провеждат присъствени занятия от понеделник,
Коментари Харесай

Всички ученици в страната се връщат в клас от понеделник

Всички възпитаници в страната ще организират присъствени занятия от понеделник, оповестиха за Moreto.net от МОН. Регионалните здравни инспекции по места анулираха рестриктивните мерки поради подобряващата се обстановка във връзка с разпространяването на COVID-19.

През тази седмица на учебно заведение бяха най-малките (от I до IV клас), както и учениците от V до XII клас в 16 области - Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-град, София-област, Стара Загора, Разград, Хасково и Ямбол. От през вчерашния ден беше прекъснато онлайн образованието в Шумен, Благоевград, Кюстендил и Силистра, а от през днешния ден - и в Търговище.

В останалите седем области - Бургас, Враца, Добрич, Кърджали, Русе, Сливен и Смолян, естествените занятия се възобновяват от понеделник. Тогава ще се организира и еднократното проучване за COVID-19. Без тест в учебно заведение може да се влиза единствено със " зелен документ " - годен документ за имунизация, преболедуване, съществуване на антитела или негативен резултат от лабораторно проучване.

От МОН напомнят, че тестването беше въведено по гледище на здравните управляващи като изискване за присъствено образование и прецизират, че решението дали то ще отпадне още веднъж зависи от тях, като това зависи от параметрите, заложени в Националния проект за справяне с пандемията.

" Преди началото на последната епидемиологична вълна са се разболявали към 1000 възпитаници на седмица. В пика на вълната стигнахме до 12 000. В момента се заразяват към 2000 възпитаници седмично и част от тях попадат в болница. С други думи, вълната още не е завършила ", разясни по този мотив министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той чака тестването да отпадне дружно със " зелените документи " най-късно от 20 март т.г.

Към момента Министерството на образованието и науката разполага с задоволително проби за възпитаници. Ако преди изчерпването им седмичното проучване бъде прекъснато, те ще останат в запас за възможни нови епидемиологични талази.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР