Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година

...
Всички ученици, които са завършили средното си образование тази година
Коментари Харесай

Зрелостниците сами плащат здравните си осигуровки през лятото, напомня НАП

Всички възпитаници, които са приключили междинното си обучение тази година и са се дипломирали, само че не са почнали работа незабавно, би трябвало сами да внасят здравните си осигуровки, припомнят от Национална организация за приходите. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти постоянно образование.

За месеците от довеждане докрай на междинното до започване на висшето си обучение те би трябвало да внесат здравните си осигуровки за своя сметка. Причината за това е, че те не попадат в нито една от двете категории - възпитаници или студенти, които се обезпечават за сметка на държавния бюджет.

В тези случаи приключилите своето приблизително обучение би трябвало да подадат декларация пример 7 – за пораждане на обвързване за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, идващ месеца, през който е зародило задължението за обезпечаване.

В рубриката „ Здравно обезпечаване ” на интернет страницата на Национална агенция за приходите е поместена и информацията за попълване и подаване на декларация пример 7, както и пример на формуляра, който може да бъде изтеглен. Подаването на декларацията може да стане в офис на Национална агенция за приходите, по пощата с противоположна квитанция или по електронен път посредством Персонален идентификационен код /ПИК/, който се получава гратис от офис на приходната организация.

При позволени пропуски във вноските за здраве, зрелостникът може да се окаже с прекратени здравни права и да няма достъп до безвъзмездни здравни услуги, обезпечени от Националната здравноосигурителна каса. Повече от три неплатени вноски за последните три години водят до спиране на здравните права, припомнят още от Национална агенция за приходите. Проверка дали здравноосигурителните права са прекратени може да се направи на място в салона за обслужване на офисите и териториалните дирекции на Национална агенция за приходите в страната или посредством електронната услуга на Национална агенция за приходите - „ Здравноосигурителен статус “ на страницата на Агенцията: www.nap.bg.

Сумата за здравни осигуровки през 2019 година е 22,40 лева на месец и се внася до 25-о число на идващия месец. За вноски, които не са направени в период, се начислява законова рента. Справка за размера на дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях може да се направи на страницата на Национална агенция за приходите посредством електронната услуга „ Здравноосигурителен калкулатор ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР