Всички учебни часове в 5,6 и 7 клас вече ще

...
Всички учебни часове в 5,6 и 7 клас вече ще
Коментари Харесай

Часовете на учениците в 5-и, 6-и и 7-и клас вече ще са по 40 минути

Всички образователни часове в 5,6 и 7 клас към този момент ще са от по 40 минути, оповестиха през днешния ден от просветното министерство. Досега в някои учебни заведения имаше и часове от 45 минути.

Промяната се прави по гледище на Министерство на здравеопазването. В същото време просветното министерство ще усили броя на часовете по български, математика и география в прогимназията. Догодина образователната година за тези класове няма да се удължава с две седмици, каквито хрумвания имаше.

Досега другите учебни заведения бяха неравнопоставени по продължителността на часовете в 5,6 и 7 клас. Там, където учениците учеха на две смени или пътуваха, часовете бяха по 40 минути. В учебните заведения на една промяна децата имаха 45-минутни образователни часове. Министерството на здравеопазването също настоя часовете да станат по 40 минути, с цел да не се изморяват прекалено учениците. Така просветното министерство реши да промени наредбите си за образователния проект и за организацията на дейностите.

" Съществената причина е, че броят часове, по този начин както е бил одобрен в образователния проект на министерството на образованието и науката при дълготрайност 45 минути, на процедура удължава времето и престоя им в учебно заведение ", съобщи Мария Гайдарова, заместник-министър на образованието и науката.

В същото време обаче поради 40-минутните часове ще се редуцира времето за образование най-много по български, математика и география. Затова от министерството ще усилят с половин час седмично часовете по български език в 5 и 6 клас, по математика в 5, 6 и 7 клас и по география в 5 клас. С това няма да се надвиши общата натовареност от 32 часа седмично на тези класове, успокояват от министерството. В последна сметка даже децата ще стоят по-малко в учебно заведение.

" Когато образователните часове станат с дълготрайност 40 минути, дневният режим ще допуска по-ранно връщане на децата в обикновено време, тъй че да имат опция да си починат ", сподели Мария Гайдарова.

Възможен е бил и различен метод на компенсиране на материала - като се удължи образователното време с две седмици и в прогимназията се учи до 30 юни.

" Категорично за идната образователна година няма да има удължение. Предстоят още диалози, още разбори, ще се включат други параметри като материална база, климатизиране на стаите ", сподели Мария Гайдарова.

Промените ще се разискват на страницата на министерството до 22 август.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР