Всички участници в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно

...
Всички участници в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) единодушно
Коментари Харесай

Изглежда предрешено - ето как и колко ще продължи да действа мярката 60 на 40

Всички участници в Националния съвет за тристранно съдействие (НСТС) единомислещо поддържаха плана за решение на министерско разпореждане, с което се дефинират изискванията и реда за погашение на средства за опазване на заетостта на служащи и чиновници след интервала на изключителното състояние, съобщи БГНЕС.
Предложеният план регламентира краткосрочна мярка за погашение на средства на работодателите от засегнатите браншове и стопански действия, с цел да могат да запазят работните места на своите чиновници .
" За всеки обезпечен служащ или чиновник ще се дават средства в размер на 60 на 100 от осигурителния приход за месец май 2020 година и 60 на 100 от дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя. Средствата се изплащат за не повече от 3 месеца, в интервал от 1 юли до 30 септември 2020 година В бранш хотелиерство и ресторантьорство, за наети след 1 юли 2020 година, критерият е застрахователен приход за длъжността. Право да получат поддръжка имат работодатели от всички стопански браншове, като се изключи някои браншове ", изясни след днешното изключително съвещание на НСТС вицепремиерът Марияна Николова.
Синдикалните и работодателски организации също поддържаха плана на разпореждане, само че дадоха и свои спомагателни бележки и оферти. КНСБ и КТ " Подкрепа " показаха мнение, че част от предложенията е належащо да претърпят корекции.
" То доста уголемява обсега и ще спомогне за опазване на заетостта в идващите от 3 до 6 месеца. Надяваме се от месец септември да стартира и постепенно възобновяване и растеж на заетостта. Имаме уверенията, че в случай че това не се случи, а стопанската система не стартира да се възвръща, ще се намерения за удължение, както и по-ясно таргетиране на засегнатите браншове ", разяснява Васил Велев, ръководител на УС на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ).
От своя страна ръководителят на КНСБ Пламен Димитров също изрази поддръжка за текстовете и изрази оптимизъм, че те ще се окажат работещи. " Добър е резултатът все още и аз считам, че си заслужава добра дума да кажем за тези, които са го готвили. Дали ще реализираме задачата - към 300 хиляди лица да запазят своята претовареност, следва да забележим в идващите няколко месеца ", разяснява той.
Проектът на постановлението би трябвало да бъде дефинитивно утвърден на идващото съвещание на Министерски съвет и да влезе в действие от 1 юли, само че изплащането на средствата в размер на към 500 млн. лв. ще стартира едвам след позитивно решение на Европейската комисия за съвместимостта на помощите с вътрешния пазар .
Работодателите ще подават заявление в бюрата по труда, обслужващи територията по мястото на полагане на труд на служащите и чиновниците, а специфична комисия ще преглежда документите в период от 10 работни дни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР