Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен

...
Всички центрове по трансфузионна хематология в страната алармират за значителен
Коментари Харесай

Министерството на здравеопазването с призив: Дари кръв - спаси живот!

Всички центрове по трансфузионна хематология в страната сигнализират за забележителен спад на искащите да дарят кръв. Това лимитира опциите за попълване на депата от кръв и кръвни съставки, нужни в страната ни. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

За да съумеят центровете по трансфузионна хематология да обезпечат нужните на лечебните заведения количества кръв и кръвни съставки, екипите в центровете ще работят с удължено работно време, а там, където е допустимо – и през празничните и почивните дни. Преустановена е само активността на изнесените екипи с оглед въведеното в страната изключително състояние.

Десетки подариха кръв безплатно във Военноморското учебно заведение

Гражданите би трябвало да знаят: осъществените в международен мащаб научни изследвания не оповестяват за предаването на коронавируси (какъвто е и COVID-19) посредством трансфузия или трансплантация. Следователно искащите могат да дарят кръв без да има какъвто и да е риск за здравето им.

Освен това трансфузионните центрове в страната правят обикновен скрининг на кандидат-кръводарителите и не позволяват кръводаряване от лица с клинично проявени респираторни инфекции.

От всекидневно преливане на кръв и кръвни съставки се нуждаят пациентите на клиниките по онкохематология, детска онкохематология, изгаряния, кардиохирургия, акушерство и гинекология, неврохирургия и така нататък Голяма част от незабавните медицински интервенции също изискват преливане на кръв.

Само в София за интервала от 01.03. до 15.03.2020 година броят на кръводарителите е понижен с близо 600 души - 1138 души в съпоставяне със същия интервал на 2019 година, когато кръводарителите са били 1739.

Кръводарителска акция в Асеновград

Във всички центрове по трансфузионна хематология в страната е основана прецизна организация, тъй че да се подсигурява в оптималната степен сигурността на всеки един кръводарител. Всички чиновници в кръвните бази са снабдени и оборудвани с нужните защитни средства.

Министерството на здравеопазването насочва зов към всички, чието здравословно положение разрешава, да оказват помощ в актуалната обстановка и да дарят кръв. Целта е да осигурим на лечебните заведения нужните им кръв и кръвни съставки, с цел да бъдат осъществявани животоспасяващите интервенции и незабавните медицински интервенции.

Дари кръв - избави живот!
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР