Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български

...
Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български
Коментари Харесай

Камелия Нейкова, ЦИК: Всички трябва да гласуваме, това е дълг на всеки български гражданин

Всички би трябвало да гласуваме, това е дълг на всеки български жител. Това сподели ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова в изявление за предаването „ 120 минути " по бТВ.

Тя подсети, че на тези избори за повторно всеобщо се гласоподава единствено с машини във всички секции с над 300 гласоподаватели в описите.

„ Когато гласоподавател се затруднява, без да се нарушава тайната на гласуването, може да се окаже помощ от разстояние. Елементарно е гласуването с машини ", сподели Нейкова.

Относно сигурността на машинния избор тя разгласи, че е планувано да се удостовери сходството на софтуера и на вида устройство за гласоподаване от три държавни институции: Министерство на електронното ръководство, Българския институт по метрология и Българския институт по стандартизация. Те излизат с отчет и със свое решение, всичко е наред. ЦИК чака техния отчет при започване на идната седмица.

На изборите на 2 октомври с хартиени бюлетини ще се гласоподава в към 2200 секции в страната от общо 11 600 и в 450 в чужбина. Все още не са образувани секциите в болнични заведения, а до на следващия ден - 26 септември, хората с увреждания могат да заявят гласоподаване в преносима урна, посочи Нейкова.

Във всяка секционна комисия разписките ще се броят ръчно в секциите. Флашките от машините за гласоподаване идват в ЦИК и от тях се извличат данните от гласуването, въз основа на които се дефинира изборният резултат. „ Контролните разписки са контролни, те служат за това да се съпостави дали фактически вотът на гласоподавателя е маркиран на контролната квитанция подобен, какъвто е даден ", разясни тя.

Около 400 машини са били изпратени в разнообразни елементи на страната за разяснителната акция и пробно гласоподаване, съобщи Нейкова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР