Всички тези суми се разпределят върху добросъвестните платци, изреди Манолова

...
Всички тези суми се разпределят върху добросъвестните платци, изреди Манолова
Коментари Харесай

Мая Манолова С Изключително Важна Инициатива За Договорите С Вик!

Всички тези суми се разпределят върху добросъвестните платци ", изреди Манолова по bTV.

Според омбудсмана казусът е, че при разпределянето на отговорностите всички отговорности и задължения падат върху потребителите.

" ВиК сдруженията нямат безусловно никакви задължения. Когато има кражба на вода, в действителност ВиК сдружението нищо не губи, тъй като етажната благосъстоятелност заплаща от джоба си през това общо ползване. Така сдружението няма интерес да регистрира и управлява действително ", означи Манолова.

" Нормите в България нормално се пишат в интерес на монополистите. Важният баланс в ползите сред потребителите и монополистите не се съблюдава ", добави омбудсманът.

По думите ѝ тези, които заплащат най-вече вода, поемат и най-голяма част от сметката. Затова тя упорства наредбата да бъде изменена.

" Плащаме и течовете, и повредите, всичко се стоварва върху главата и джоба на потребителя. Трябва да се сътвори заинтересoваност във ВиК сдруженията да съблюдават за спазването на закона, да регистрират действителното ползване и да реализират надзор. Тъй като сега жителите заплащат сметките и на нередовните, вИк сдруженията нямат усъвършенстван интерес ", уточни Манолова.

Според омбудсмана не е обикновено парното да нараства при повишението на цената на природния газ, защото когато неговата цена понижава, сметките на парно не падат.

" Заради тази политика на регулатора се стига до обстановки, при които, по самопризнание на самия КЕВР, да вземем за пример " Топлофикация София ", има надвзети суми за един ценови интервал в границите на 18 млн. лв. от столичани болести противоречие сред повишението, респективно намаляването, на цената на природния газ и на парното ", разяснява Манолова.

Тя добави, че същата цена на природния газ е била избрана през юли 2015 година, каквато ще бъде избрана след покачването от регулатора в този момент. " Цената на парното през 2015 година е обаче е била 74 лева, а в този момент след нарастването, което се предлага, тя ще стане 93 лева Тоест разликата е 20 лева, в случай че инфлацията от 2015 година до октомври 2018 година е в границите на 5%, т.е. 4 лв.. В момента плащаме 25% по-висока цена на парното при същата цена на природния газ ", пресметна Манолова.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР