Всички тези случаи важен елемент са т.нар. документални проверки Контролна

...
Всички тези случаи важен елемент са т.нар. документални проверки Контролна
Коментари Харесай

Проверки под прикритие и тайни клиенти душат за нелоялни търговски практики

Всички тези случаи значим детайл са така наречен документални инспекции

" Контролна покупка ”, " скришен клиент ” и " инспекция под прикритие ” са някои от способите, с които Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) си служи в своята контролна активност за определяне на друг вид нелоялни практики на търговци, разкри ръководителят Димитър Маргаритов в предаването " Резонанс ” по телевизия " Евроком ”.
" Контролната покупка е всеки случай, при който нашите екипи би трябвало да " закупят ” дадена стока, с цел да открият дали показаното понижение, промоционалната цена или оповестеното като ексклузивност на офертата дава отговор на истината. Т.е. да се стигне до касовия уред, където тази покупка да бъде маркирана и да се види всичко наред ли е или някъде по трасето има проблем ”, сподели Маргаритов. Той добави, че тези " покупки ” не натоварват бюджета на институцията, защото не водят до осъществяване на разноски. След като бъде " свалена маската ” и стане ясно, че това е надзорен орган, който прави инспекция, се прави сторниране.
Другият прилаган от Комисията прийом – " скришен клиент ”, нашумя и през предишното лято около таксите от вида " празен стол ”. " Нашите инспектори влизат в ролята на консуматори, които посещават някакъв ресторант, да вземем за пример, преглеждат цените в менюто, поръчват си… Виждат има ли някакви спомагателни услуги, които се таксуват. Ако не е оповестено, не може внезапно да дойдат и да Ви кажат – платете още някакви пари, тъй като двама от гостите, за които са резервирани места, не са пристигнали ”, разясни ръководителят на КЗП.
За избран вид инспекции инспекторите на КЗП следят " под прикритие ” какво се случва в даден търговски обект, с цел да открият възможни законови нарушавания. " Много характерен образец в това отношение е продажбата на тютюневи произведения на лица под 18 години. Проверяващите участват в обекта и следят, влиза жител – невръстен или малолетен, прави опит да си закупи цигари и в случай че му бъдат продадени, чиновниците на контролния орган се легитимират, правят спомагателна инспекция и откриват съответното нарушаване ”, изясни Маргаритов.
Председателят на КЗП акцентира, че във всички тези случаи значим детайл са така наречен документални инспекции. " За да можем да обезпечим нашите актове с оптимално надеждни доказателства и те след това да не паднат в съда, за наслада това не се случва постоянно, ние пожелаваме документи, преглеждаме ги, сформираме съответните преписки, в които се съдържа цялата фактическа информация по отношение на всеки един съответен случай ”, уточни той.
Подобни инспекции Комисията реализира по сигнали на жители, както и при свои акции по отношение на огромни празници като Коледа, Нова година, Великден или в дни за промоции и понижения като " Черния петък ”, да вземем за пример.
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР