Всички технологии като GPS и WiFi, които пътническите авиокомпании взаимстваха

...
Всички технологии като GPS и WiFi, които пътническите авиокомпании взаимстваха
Коментари Харесай

Какво научиха авиокомпаниите от NASA

Всички технологии като GPS и WiFi, които пътническите самолетни компании взаимстваха от NASA.

През 2019 година се навършиха 50 години от историческото кацане на Луната. Годишнината е мотив да си напомним забавните връзки сред самолетните компании и Американската аерокосмическа организация NASA и общото сред елементарния полет и галактическите технологии, написа Financial Times.

WiFi

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики WiFi на борда на пътническите самолети е относително нова технология, която трансформира цялото пътешестване. Въпреки това водачите от години имат достъп до WiFi. Мрежата на самолетите е допустима с помощта на връзката сред спътниците с антени, ситуирани в задната част на самолета. Пилотите я употребяват за връзка с инженери и други, до които изпращат текстови известия. Освен това те получават и актуализирани метеорологични прогнози и информация за ситуацията на летищата.

Освен това водачите имат и достъп до сателитна телефонна линия - Batphone, която употребяват, с цел да се свържат с лекар, в случай че възникне проблем с някой от пасажерите. При самолетите Boeing 787 има опция телефонът да се употребява и от кабинния екипаж или от пасажер с здравно обучение, който непосредствено да беседва с доктор.

GPS навигация

GPS навигацията, несъмнено, също зависи от спътниците. По-интересна обаче е инерционната навигация, която в действителност е създадена по време на задачите Apollo. Тя се употребява и в елементарните пътнически самолети и служи за избиране на най-правилният маршрут при прекосяване през облаци. Чрез тази навигация може още да се регистрира местоположението на самолета, без да се разчита на външни фактори като спътници да вземем за пример. Това се случва, като се проучват данните от последното местонахождение и изминатото разстояние.

CRM

Друга създадена от NASA технология е CRM или Crew Resource Management. Тя е основана в края на 70-те години и за разлика от предходните, тя се концентрира върху " човешкия фактор ", а точно екипния дух и личностните качества, нужни за летателния екипаж. Днес образованието по CRM е една от най-важните елементи в двугодишния пилотски курс.

Space-Based ADS-B

Space-Based ADS-B е технология, която разрешава на повече самолети да летят по усъвършенствани направления, при по-ефективни скорости и надморска височина, като по този метод се понижава разходът на гориво приблизително с 600 кг на полет. Това демонстрират данните на английската компания NATS, предоставяща навигационна техника за самолети.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР