Всички те са от патриархални семейства. Тръгват за чужбина, за

...
Всички те са от патриархални семейства. Тръгват за чужбина, за
Коментари Харесай

Взимат им паспорта и мобифона, после ги омъжват

Всички те са от патриархални фамилии. Тръгват за чужбина, с цел да видят роднините, а там им взимат паспорта и мобифона, до момента в който не ги омъжат. Много от тези девойки, включително и от България, не се връщат назад в Германия.

" По-добре въобще не се качвайте на самолета! " - това, което на пръв взор звучи като съвет, провокиран от загрижеността за околната среда, в действителност е предизвестие към редица девойки с задграничен генезис в Германия. Голяма част от тях за застрашени от насилствена сватба в родината си - точно през лятото, когато отпътуват да се видят с родственици - показва Петра Кох-Кньобел, пълномощничка по правата на дамите в берлинския квартал Фридрихсхайн-Кройцберг. А след ваканцията някои чинове в немските класни стаи остават празни.

Представителката на правозащитната организация " Terre des Femmes " Миря Бьомеке добре познава тези опасности. Именно преди лятната почивка внезапно нараствали запитванията и настояванията за препоръки и помощ от страна на изплашени девойки. Експертката изяснява, че този тип насилствени бракосъчетания съставляват проблем и за второто, и за третото потомство мигранти, живеещи в Германия.

При това явлението не е единствено ислямски феномен, а се дължи на строго патриархалните структури в избрани общества и фамилии. Случвало се пострадали (макар и доста по-малобройни) да са и момчета или млади мъже – изключително, в случай че решат да признаят хомосексуалността си.

Без право на избор

" Повечето девойки имат известна визия каква заплаха ги грози. Но доста от тях си фантазират, че в чужбина ще могат да откажат нагласения брак или годеж ", изяснява Бьомеке. " Но това са илюзии - щом стигнат там, им лишават паспорта, билета за връщане и мобилния телефон. И ги държат под ключ или непрекъснато ги управляват. " -->

Естествено - точна статистика за този тип бракове няма. Едно изследване, направено в Берлин, открива, че през 2017-а към разнообразни консултанти в учебните заведения на немската столица са се обърнали 570 девойки, търсещи съвет за справяне с такава обстановка.

Повечето пострадали девойки били на възраст сред 16 и 21 години с арабски и турски корени. Част от фамилиите били от района на Балканите – в това число от България и от Р умъния . Берлинските статистики сочат, че 117 сходни бракосъчетания са били осъществени, а 92 други са били подборно планувани. Имало и 113 случаи, в които девойките са разказали, че се притесняват от сходна насилствена сватба. " Убедени сме, че действителните числа са надалеч по-високи ", споделя Кох-Кньобел.
 дами брак ThinkStock/Getty Images
Връщането назад постоянно е невероятно

В Германия съвсем 10 години не е правена публична статистика по казуса, по отношение на което от " Terre des Femmes " упорстват за бърза смяна. „ След сходна сватба в чужбина е доста мъчно да се върнеш назад в Германия, даже и да имаш немско поданство ", показва Бьомеке. " Затова предизвестяваме девойките въобще да не се качват в самолета. "

Ако те обаче откажат женитбата, фамилиите им постоянно ги изхвърлят на улицата. В някои немски градове има домове, които предложат краткотраен заслон. " Но девойките се опасяват, че роднините им ще ги открият. Пък и е мъчно да се криеш за нескончаем интервал от цялото си семейство ", изяснява Бьомеке. Освен това на девойките не им се желае да напущат домовете си, по тази причина до последния миг се надяват, че ще се стигне до някакъв компромис. " Но това нормално е илюзия. "

И още:

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР