Всички социолози са категорични, че на 2 октомври резултатите от

...
Всички социолози са категорични, че на 2 октомври резултатите от
Коментари Харесай

ПРЕДАТЕЛСТВО: Пет варианта за правителство

Всички социолози са безапелационни, че на 2 октомври резултатите от националния избор ще бъдат такива, че политическите партии няма да могат да сформират държавно управление. Общо взето, прогнозните данни навяват на мисълта, че и тези избори ще бъдат политически ауфтакт – луфт на демокрацията. „

Точно какъвто наблюдавахме на два пъти предходната година, преди вотът през ноември 2021 година да ни донесе постоянно държавно управление, което живя бурно и малко, до момента в който Слави Трифонов го катурна.

Добрата вест е, че въпреки всичко държавното управление е допустимо. Лошата – че единственото допустимо държавно управление е безпринципното.

До постоянен кабинет може да се стигне единствено в случай че някой съобщи гласоподавателите си, врътне дискурса или, другояче казано, направи политически трик, сходен на оня на Божидар Лукарски през 2014 година, когато стана ясно, че десните показали различност, макар че били напълно наясно, че най-после ще пристанат на „ врага “ Бойко.

Разбира се, да откриеш непоследователен политик не е кой знае какъв брой сложна задача. След вота „ алените линии “, заклинанията от вида на „ с тези в никакъв случай няма да влезем в коалиция “, елементарно могат да бъдат изменени с „ абе, по този начин желаят хората “ и „ дано да влезем в действителни диалози за вероятните управнически решения “.

За секунди в послание ще се завъртят дълбокомислени съждения за нуждата от „ програмно “, „ експертно “ или не знам какво още шарено държавно управление, безусловно нежелано през днешния ден, само че умерено сервирано на следващия ден. Поводи за сходно тройно салто с двоен винт могат да се намерят десетки – ето, зимата ще е студено, дайте да се обединим, с цел да спасим татковината.

Първото съмнение за сходна коалиция от дълго време се стовари върху “Продължаваме смяната ” и ГЕРБ. Една коалиция сред Кирил Петков и Бойко Борисов би решила безусловно всички въпроси – за властта, за предишното, за реформите…

В хода на словоблудството през последните месеци стана ясно, че има и външен напън за основаването на такава коалиция. Борисов дори леко протегна ръка към Политическа партия. Кирил Петков обаче отхвърли и продължава да реже тази опция – първо съобщи, че с ГЕРБ може да има коалиция единствено като го няма Бойко Борисов, а в този момент е безапелационен: „ Или имаме 121 гласа с Българска социалистическа партия и „ Демократична България “, или ще имаме още веднъж служебно държавно управление – това са двата съществени сюжета “.

Истината е, че опцията за коалиция сред Политическа партия и ГЕРБ на процедура отпадна напълно след злощастния арест на Бойко Борисов в средата на март. След този миг Борисов, несъмнено, потегли не към партньорство, а към тотална война с Политическа партия .

Второто съмнение за внезапен поврат е връщането на „ ИТН “ към първичната 4-членна управническа коалиция. Такъв ход също би могъл да даде по-голяма сигурност в сформиране на ясно държавно управление – реформаторско, антистатуквото и така нататък

Подобна опция от време на време се позволява от Има Такъв Народ

От партията на Слави подмятат концепцията за ново събиране на тима, слагат някакви условия, които очевидно са плаващи. Тук обаче има безапелационен отвод от страна на досегашните сътрудници.

Реклама

През юли Корнелия Нинова се почувства излъгана от Има Такъв Народ – тя водеше договаряния за сформиране на държавно управление, а Има Такъв Народ заявиха, че вземат участие съществено в тях, а най-после се врътнаха. Кирил Петков и през днешния ден назовава Има Такъв Народ „ троянски кон “, а Демократична България мъчно ще повторят грешката си да влязат в ръководство със Слави Трифонов.

Третото съмнение е ясно – Българска социалистическа партия да излезе от странната си коалиция с десноцентристи и да се завърне там, където й е мястото – при „ Български напредък “ и „ Възраждане “. Вижте Украйна, чувствителността е изострена до полуда, който гледа на войната като на специфична интервенция да се събере със себеподобни, а не да мимикрира в непознати гнезда.

Но на този стадий и тази коалиция е невъзможна – социалистите са напълно наясно, че лява, проруска, антиевропейска и тем сходна коалиция ще активизира разпадащото ядро, само че ще ги отдалечи от опцията да видят отново власт. А това е генералният проблем на Българска социалистическа партия – тя умира с протегнати към ръководството ръце.Ч

Четвъртата опция е ГЕРБ/СДС и Движение за права и свободи да потърсят поддръжка от дребните партии. Това не е второстепенна, а съществена опция. Борисов и Доган не са просто политици, а са церемониалмайстори на политическите пазарлъци.

Борисов управляваше през всичките тези дълги години, без да има болшинство в Народното събрание. Доган едно време успяваше да нарежда Движение за права и свободи като балансьор, незаобиколим фактор в политиката. Сега, с цел да имат болшинство в Народно събрание, Борисов и Доган би трябвало да привлекат на своя страна партии като „ Български напредък “ и „ Възраждане “. Трудна, само че не и невъзможна задача.

Стефан Янев през днешния ден счита, че не би трябвало да се бърза с чертаенето на червени линии, би трябвало да се търсят решения за българските жители, които „ нямат никакво партийно оцветяване – значимо е дали решенията са работещи или неработещи ”.

Янев счита Кирил Петков за някакъв „ гимназист “ и надали коалиция с Политическа партия е „ работещо решение “. На него му би трябвало друго решение. Разбира се, най-хубавото държавно управление за Янев е служебното на Румен Радев, а второто по красота е държавно управление с прилагателно „ краткотрайно ” или „ програмно ” – по този начин твърди той.

Т.е., в случай че почукат на вратата на Янев, Борисов и Доган ще схванат, че тя е открехната. Ако погледнете деликатно войната, която се разгоря сред Румен Радев и политиците от Политическа партия и Българска социалистическа партия, то надали е толкоз чудно, че политическото крило на президентството към този момент е прегазило алените линии и търси необятно държавно управление.

Пета опция е Слави Трифонов да понижи постовете в обществените мрежи, с цел да може по-лесно да вземе този запустял завой и да отиде при Борисов. Откакто тури кол в колелото на тандема Кирил и Асен, Трифонов не стопира да показва какъв брой надалеч стои от всевъзможни канадски или жълтопаветни демократи – и в нощта на изборите ще му се отдаде идеална опция да подаде ръка на Борисов, още повече, в случай че тъкмо Борисов е изборът на суверена.

Трифонов се скара през последната година с целия свят, само че не и с Румен Радев

Въобще не е за подценяване разновидността първо да подаде ръка на о.з. Стефан Янев, а по-късно заедно да предложат партньорството си на по-големия брат.

Всички сходни догатки за внезапна промяна на курса за създаване на нова власт след изборите се базират на настоящи позиции на политическите водачи, а не на формалните партийни позиции. И не е нужно – формалните позиции, моментите, в които политиците ясно демонстрират, че са излъгали гласоподавателите си, постоянно идват след изборите. А не преди тях.

Публикация на „ Сега “, заглавието е на Narod.bg
Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР