Всички сме се смяли при гледката на две кучета, които

...
Всички сме се смяли при гледката на две кучета, които
Коментари Харесай

Изследване: Мъжките кучета страдат 4 пъти повече от женските от странен вид тумор

Всички сме се смяли при гледката на две кучета, които си миришат задните елементи. Това е хумористична панорама за нас, хората, само че в действителност това оказва помощ на кученцата да се опознаят сносно. Сега, за жалост, нови проучвания демонстрират, че подушването или близането на гениталиите на други кучета може да докара до разпространяване на необикновен тип раково заболяване, наречено кучешки трансмисивен венерически израстък (КТВТ), от интимните елементи на едно кученце към носа или устата на друго.

Важно е да се означи, че констатациите на Университета в Кеймбридж демонстрират също, че вероятността мъжките кучета да се заразят с оро-носалната вариация на кучешкия трансмисивен венерически израстък е четири до пет пъти по-голяма от тази при женските кученца. Защо е толкоз огромна разликата сред половете? Ами мъжките кучета са склонни да прекарват доста повече време в олизване и мирисане на гениталиите на женските кучета, в сравнение с противоположното.

КТВT е много инфектиран и може да се популяризира сред кучетата посредством физически контакт. Живите ракови кафези в действителност физически се " трансплантират " от едно куче на друго. В множеството случаи КТВТ се популяризира по време на сексуален акт и влияе върху гениталиите на кучетата, само че в някои случаи се популяризира върху носа, устата и кожата.

За задачите на този план откривателите проучват база данни с съвсем 2000 случая на КТВТ от целия свят и означават единствено 32 тумора на КТВТ, засягащи носа или устата. От тези 32 случая 27 са при мъжки кучета.

" Установихме, че доста забележителна част от туморите на носа или устата при кучешкия трансмисивен рак са при мъжки кучета ", споделя в изказване първият създател на проучването доктор Андреа Стракова от Факултета по ветеринарна медицина на Университета в Кеймбридж.

Колко постоянно се среща КТВT при кучетата?

Този чудноват тип рак датира отпреди хиляди години от едно-единствено куче. Невероятно е, че ракът е оживял и след гибелта на това в началото куче и от този момент се популяризира от куче на куче. Днес той се среща в кучешки популации по цялото земно кълбо и се счита за най-старата и най-разпространена ракова линия, позната в природата. При това той е най-разпространен в страни със свободно живеещи популации от кучета.

" Въпреки че кучешкият трансмисивен рак може да бъде диагностициран и лекуван относително елементарно, ветеринарните лекари в Обединеното кралство може да не са осведомени с признаците на болестта, защото тук то се среща доста рядко ", прибавя доктор Стракова. " Смятаме, че е значимо да се преглежда КТВТ като допустима диагноза за оро-носалните тумори при кучетата. Лечението е доста дейно, като се употребява еднократна химиотерапия с винкристин, и по-голямата част от кучетата се възвръщат ".

Често срещаните признаци, свързани с оро-носалната форма на КТВТ, включват затруднено дишане, кихане, хъркане, дисторция на носа и кървав/друг секрет от носа или устата.

Изследването е оповестено в списание " Veterinary Record ". /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР