Всички сме имали моменти в живота, когато сме получавали наистина

...
Всички сме имали моменти в живота, когато сме получавали наистина
Коментари Харесай

Критикуват ме? Не се страхувам от това!

Всички сме имали моменти в живота, когато сме получавали в действителност тежки рецензии, които са ни карали да се съмняваме в себе си. Може те да са пристигнали на пръв взор от нищото - по средата на някаква работна среща или от сътрудник, който ни е нападнал словесно в коридора на офиса. Може би сме се скарали с клиент или пък сме получили почтена, само че брутално откровена оценка от детето си от рода на - „ Тате, новата ти прическа е ужасна! “.

Когато тези сурови и непредвидени рецензии обаче идват от началник или сътрудник и самите ние осъзнаем, че в тях има голяма доза истина, това може да докара до тежък психически удар, който да ни накара да чувствате позор, яд, ненавист. Този вид рецензии водят до тежки депресивни състояния и ни карат да се затваряме в черупката си, заобикаляйки всевъзможен контакт с външния свят.

Естествено, доста хора биха споделили, че казусът е в метода, по който са отправени тези критики и че е значимо при даването на противоположна връзка да се подхожда с такт и дипломатичност. Може ли обаче да обърнем призмата? Какво ще стане, в случай че се научим да се оправяме с тежките рецензии, като стартираме да управляваме възприятията, които изпитваме, когато ставаме жертви на непредвидени удари от хората към нас?

Тази концепция е в основата на последната публикация на водещия социолог Джоузеф Грени в Harvard Business Review. В нея той акцентира резултати от изследване на екипа му, отдадено на метода, по който хората реагират на рецензии.

„ Прекарах по-голямата част от живота си, вярвайки, че най-хубавият метод да помогнем на хората, които получават отрицателна противоположна връзка, е като науча тези, които ги подлагат на критика, да подобрят метода, по който се показват. Вече съм уверен, че това е било неточност “, споделя той.

Грени обрисува четири стъпки, които могат да ни оказват помощ да запазим успокоение и да реагираме по-продуктивен метод, когато бъдем сюрпризирани от непредвидена рецензия:

1. Съвземете се

Когато получим изненадваща рецензия, Грени поучава да дишаме надълбоко и да проучваме метода, по който се усещаме. Колкото по-добре осъзнаваме първичните страсти, които изпитваме, толкоз по-малко евентуално е да бъдем захласнати от „ вторични резултати “ като гнява, отбранителност и мощен боязън.

„ Свържете се с вътрешния си глас, повтаряйки изречения от рода на „ Това не може да ми навреди. Аз съм в сигурност “, споделя Грени.

2. Разберете повода за рецензията

Опитайте да разберете какво стои зад рецензията, която сте получили. Бъдете любопитни и попитайте другия човек за детайлности и образци, върху които той базира рецензията си. След това изслушайте умерено неговите доводи, все едно той приказва за някой различен.

„ Просто би трябвало да се държите като добър кореспондент, който се пробва да разбере обстоятелствата към историята “, разяснява Грени.

3. Дайте си време за възобновяване

Когато получите някаква остра рецензия, би трябвало да си дадете време, в което да се успокоите и да осъзнаете какво тъкмо чувствате. Кажете на другия човек, че би трябвало да помислите върху казаното от него и че ще му отговорите, откакто разгледате обстоятелствата към неговата рецензия.

4. Предприемете деяние

Докато обработвате отрицателните мнения, които сте получили, бъдете задоволително смирени, с цел да търсите „ истините “ в рецензията и да осъзнаете грешките, които може да сте създали, споделя Грени. След това поговорете още веднъж с индивида, който вие подлагал на критика и споделете вашите мисли. Кажете кои елементи от рецензията приемате и кои не и поемете ангажимент за поправяне на нещата, които оценявате като ваши неточности.

.........................

Марсел Шуантес , създател на Leadership From the Core, за Inc.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР