Всички сме го виждали, ако не на живо, то поне

...
Всички сме го виждали, ако не на живо, то поне
Коментари Харесай

Моника, която разби стереотипа, че стендъпът е само за мъже

Всички сме го виждали, в случай че не онлайн, то най-малко на дребния екран - един човек е сграбчил микрофон и разсмива останалите, които си стоят на масите в някой бар, пийват си и се заливат от смях. Вече добре познатият у нас род, наименуван стендъп (stand up comedy), си проправя път из ширините ни най-малко 8 години.
В самото началото притежателите на питейни заведения бяха скептично настроени по отношение на развиването му в България, само че с течение на времето започнаха да канят от ден на ден комици, които да забавляват клиентите им с смешки и закачки. Тези комици нормално бяха мъже, както по американските филми, по този начин и в питейни заведения у нас. Като стартираме от Марк Твен, който прочее се счита за основател на стендъпа, минем през Джордж Карлин, Лени Брус, Ричард Прайър и стигнем до Джей Лено, Дейвид Летърман, Джим Кери и Еди Мърфи - няма по какъв начин да не отбележим едно - всички те са мъже! Днес обаче нещата не стоят напълно по този начин и дамите, както в доста други специалности, съумяха да стъпят гордо с високите си токчета на сцената, да развеят косите си, да заловен микрофона и да бъдат най-малко толкоз занимателни, колкото и сътрудниците си от мъжки пол.
Ако сте попадали на някое от шоутата на стендъп комедийната група Inside Joke, няма по какъв начин да не я забележите. Тя забавлява публиката много ловко и излиза надалеч отвън клишето за русата силиконова мацка, която е толкоз глупава, че даже да не обели и дума, отново ще се залееш от смях. Шегите й се разграничават от типичните за руси русокоски, които не могат да паркират, обикалят моловете и изясняват какъв брой са сладки децата им. Тя е Моника Найденова и към този момент няколко години жонглира наедно с мъжете в разнообразни клубове в страната, където приказва за нещата от живота и показва проблемите, на които, несъмнено, съвсем постоянно можем да погледнем с усмивка.

Как се пробива в един свят, който е доминиран от мъже?
В началото ми беше ужасно мъчно да се отпусна, тъй като обичайно дамите в комедията приказват за по-различни тематики. Трябва в случай че си жена да приказваш за децата - какъв брой са смешни, какво споделят, за мъжа ти - по какъв начин не си пере чорапите, за шопинг, за мола и за това по какъв начин не можеш да паркираш. Такива бяха тематиките, когато започнах, и те безпределно далче от мен, тъй като нито имам деца, нито паркирам. Момчетата доста ме предразположиха, когато започнах, те се кефиха на концепцията да има дами, които вършат стендъп, просто тъй като не може да има единствено пичове - въпреки всичко публиката е 50% дами.
Трудно ли беше началото? Как те възприемаха хората?
Стендъпът е доста характерен, тъй като не почваш като в театъра - от образователна или от по-малка сцена, а започваш от най-кофти публиката, която е в някакъв бар, където никой не знае, че има стендъп. Той е в питейните заведения подземен, бирата е 3 лева, хората са пияни, излизаш на сцената и ти споделят - " къв си ти, слез от там, какво ще ни приказваш... " Освиркват те. Трябва да се научиш първо да приказваш с тях по този начин, че да е смешно. Така, че ти да изглеждаш по-забавният от двамата, а не някой от публиката да ти вземе шегата или публиката.
Какво още показа Моника пред

Интервю на Милена Славкова
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР