Всички сме гледали поне един филм, в който героят внезапно

...
Всички сме гледали поне един филм, в който героят внезапно
Коментари Харесай

Устройството, с размер на монета, което съживява сърцето

Всички сме гледали най-малко един филм, в който героят ненадейно се „ хваща за сърцето “ и припада. Близките звънят на 112, идват парамедиците, вадят дефибрилатора, броят до 3, пускат ток към сърцето и възвръщат ритъма му. Пациентът е върнат от Оня свят.
 Безплатни прегледи за профилактика на неочакваната сърдечна гибел
Сега да съотнесем обстановката към българската реалност. Пак имаме пациент. Състоянието му е аналогично. Близките звънят на 112. Няма свободна кола за спешна помощ, само че Спешна помощ прави всичко допустимо. В някакъв миг медиците идват, с цел да открият час на гибелта.

Всъщност медицината има решение за сходни обстановки, само че както постоянно се случва, българският пациент може да се възползва от него, единствено в случай че си доплати. Става дума за устройство със комплицираното наименование кардиовертер дефибрилатор. За него беседваме с кардиолога доктор Светослав Куртев, завеждащ бранш „ Електрокардиостимулация и електрофизиология “ в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „ Александровска. “

Д-р Куртев, какво съставлява кардиовертер дефибрилаторът?

Тов е комплициран песмейкър, който с изключение на общоприетата си функционалност да подава импулси към сърцето, има и още една - да разпознава, улавя и погасява рискови ритми, които пораждат в него. Прилича на доста огромна монета, която се вгради под кожата, сред ключицата и рамото, и с един, два или три електрода доближава до сърцето. Това е малко, мощно устройство с дълготрайност на живота сред 10 и 20 години.

Как работи?

Електродът, който стига до сърцето, „ слуша “ какво става там и при нужда може да достави сила с огромна компактност, която да размени функционалността му и да даде опция на личния му подтик да поведе. Същото, което виждате по филмите, само че в тази ситуация дефибрилацията не е външна, а се случва вътре в сърцето, с доста по-малко сила, доставена от електрода на устройството. Това е използвано най-много, когато сърцето излезе в рискова аритмия. Дефибрилаторът доставя тази сила мигновено, унищожава аритмията и разрешава на сърцето да стартира да работи обикновено.

За какви пациенти е предопределен?

Основно за пациенти с исхемична болест на сърцето, които са претърпели случай, довел до утежняване функционалностите на сърцето – най-често инфаркт, само че не е наложително. Има идиопатични болести, които водят до понижаване на сърдечната функционалност, при които лекуването е същото; редки генетични болести, които водят до рискова аритмия, без да има нарушена функционалност на сърцето - сърдечният мускул работи обикновено, само че в един миг ненадейно стопира. У нас главният проблем е исхемичната болест на сърцето, която дава 90% от неочакваната сърдечна гибел. Свързано е с метода ни на живот - хранене, тютюнопушене, липса на физическа интензивност, нечист въздух.

Как се слага този дефибрилатор?

Това е неинвазивна интервенция. Тя разрешава на тежкоболни пациенти да бъдат подложени на такава намеса. Разрезът е сред 2 и 3 см, с локална анестезия, интервенцията продължава към час. Използва се рентген, който не е толкоз нездравословен за пациента. Ден-два след интервенцията той може да бъде дехоспитализиран. Но имплантирайки такова устройство, ние сме сигурни, че пациентът няма да почине от неочаквана сърдечна гибел, което при сходна диагноза води до 50 % смъртност в границите на 5 години.

Колко са пациентите у нас, които имат потребност от подобен дефибрилатор?

Много е мъчно да дам точна статистика за България, тъй като липсват изследвания, само че в случай че приказваме ориентировъчно, това са сред 300 и 400 души годишно. Толкова са подобаващи за подобен вид устройство. Не става дума за някакво огромно число.

Колко коства слагането на кардиовертер дефибрилатора?

Сумата, която поема НЗОК е 6000 лева За страдание, тя не е задоволителна и доплащането за сметка на пациента варира сред 2-3000 и 8000 лева Устройството е относително скъпо, тъй като работи със специфична батерия, която се сменя на 5 или 10 години след слагането, и би трябвало да работи безотказно. Една голяма сума остава непокрита, за сметка на пациента, а лечението е животоспасяваща и няма опция. Това са две безспорни индикации за цялостното реимбурсиране на дефибрилатора от Касата. Ние сме единствената страна в Европейски Съюз, в това число Сърбия и Македония, която не заплаща изцяло тези устройства.

Къде е казусът съгласно Вас?

Моето пояснение е неинформираността на факторите, от които зависи решаването на този проблем. Те би трябвало да бъдат осведомени с неговата съвестност, за неговото решение. Не става дума за стотици и милиони левове. Става дума за една относително дребна сума, която може да избави стотици животи годишно в България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР